eur:
396.32
usd:
369.82
bux:
71845.78
2024. július 2. kedd Ottó
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Van, akit tényleg jobban szeretnek a szúnyogok

Az illatunk lehet a ludas a dologban egy friss kutatás szerint.

A szagláshoz kötődő kémiai anyagokból termel társaiknál jóval többet azok bőre, akiket gyakrabban csípnek meg szúnyogok – ismerteti a Sky News cikke. Akire jellemző ez a tulajdonság, annak bele kell törődnie abba, hogy a szúnyogok egész életében szívesebben csípik meg majd őt, mint azokat, akiknél ez a vegyület nem termelődik kritikus mennyiségben.

"Ha nagy mennyiségű ilyen anyag van a bőrén, akkor ön lesz az, akit egy piknik során szanaszét csípnek a szúnyogok" – mondta a tanulmány szerzője, Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusa.

A kutatók emberek illatát hasonlították össze egymással annak érdekében, hogy kiderüljön, tényleg vannak-e olyanok, akiket jobban csípnek a szúnyogok. 64 embert kértek meg arra, hogy húzzon nejlonharisnyát az alkarjára, majd ezeket a harisnyákat hosszú csövekbe helyezték, és egy csapat szúnyogot szabadítottak rájuk.

Maria Elena De Obaldia társszerző szerint

a szúnyogok egyértelműen az illat alapján vonzóbb emberek által viselt harisnyákat rohamozták meg.

A legtöbb ilyen anyagot kiválasztó ember által viselt harisnya százszor vonzóbb volt a szúnyogok számára, mint a legkevesebbet termelőé.

A kísérletben azt az aedes aegypti szúnyogfajt használták, amely zikát, sárgalázat és dengue-lázat is terjeszt.

A szúnyogok számára nagyon vonzó emberek bőrén magas volt bizonyos savak szintje. Ezek a "zsíros molekulák" a bőr természetes hidratáló rétegének részét képezik, az emberek különböző mennyiségben termelik őket. A bőrön élő baktériumok felemésztik ezeket a savakat, ezzel előállítva bőrünk szagprofiljának egy részét. A felfedezés elősegítheti új módszerek megtalálását a szúnyogok távoltartására.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×