eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Grönland jégrakarójából származó, olvadó tömböt érintenek meg érdeklődők a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. Az előző napon mintegy két tucat, másféltől hat tonnásig terjedő jégdarabot állítottak ki a téren Minik Rosing grönlandi geológus és Ólafur Elíasson izlandi képzőművész Ice Watch London elnevezésű közös projektje keretében, amellyel az éghajlatváltozásra kívánják felhívni a közfigyelmet.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Még sosem történt ilyen Grönlandon

A nyolc fokos különbség jelentős. Voltak olyan régiók, ahol szeptemberben 20 fokot mértek.

Az álagosnál jóval melegebb időjárást hozott az idei szeptember Grönlandon. A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szerint Grönland középső régiója felett átlagosan több mint 8 fokkal haladta meg a hőmérséklet az 1991-2020 közötti átlagot, és a sziget túlnyomó részén ez volt 1979 óta a legmelegebb szeptember – írta az Időkép.

A sziget belsejében 3200 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Summit Camp állomáson szeptember 3-án több órán át 0 fok felett alakult a hőmérséklet. Az állomáson mért maximum érték elérte a 0,4 fokot, ami szeptemberi rekordnak számít. Ezalatt Gröndland fővárosában Nuukban és más partmenti területeken a hőmérséklet 20 fokig emelkedett ezen a napon.

A Nemzeti Hó- és Jégadat Központ (NSIDC) adatai pedig azt mutatják, hogy a műholdas megfigyelések kezdetete óta nem volt ekkora hőhullám és olvadás Grönlandon, mint amilyet szeptember 2. és 5. között megfigyeltek.

Szeptember 3-án a szigetet borító jégtakaró 36 százalékán, mintegy 600 000 négyzetkilométeres területen kezdett el olvadni a jég felszíne.

A rendkívüli felmelegedést a megerősödő délies áramlás által szállított enyhébb, nedvesebb léghullámok idézték elő, amelyeket részben hurrikánok is gerjesztettek.

(A nyitóképen: Grönland jégrakarójából származó, olvadó tömböt érintettek meg érdeklődők a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. Az előző napon mintegy két tucat, másféltől hat tonnásig terjedő jégdarabot állítottak ki a téren Minik Rosing grönlandi geológus és Ólafur Elíasson izlandi képzőművész Ice Watch London elnevezésű közös projektje keretében, amellyel az éghajlatváltozásra kívánták felhívni a közfigyelmet.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×