eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

A koronavírus még el sem ment, de a kanyaró már vissza is tért

Komolyabb "megfázásokra” készülhetünk, mert kimaradt több szezonnyi természetes immunizáció - mondta az InfoRádiónak Kemenesi Gábor. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint a koronavírus még rendkívül kiszámíthatatlan és a WHO adatai is arra utalnak, hogy a kanyarós megbetegedésektől sem tudtunk megszabadulni.

"Minden egyes vírust külön kell kezelni, minden egyes vírusnak megvannak a saját tulajdonságai, úgyhogy külön beszélhetünk influenzavírusokról, RSV-ről, adenovírusokról és enterovírusokról, de ha összefoglaló nevet kellene keresni, a legtöbbjüket úgy ismerjük, hogy náthavírus"- mondta virológus. Kemenesi Gábor szerint a járvány kitörése után a karatén miatt sokkal kevesebbet mozogtak az emeberek, de a vírus visszaszorításában a maszkhasználat, a távolságtartási és kézhigiéniás eljárások is segítettek. Ezeknek a szigorításokank a kövekezménye lett a populációs immunitás, ami viszont azt jelentheti, hogy az elmúlt 3-4 szezonban nem jelentkező más vírusok nagyobb erővel térhetnek vissza.

Ne dobjuk el a maszkot!

"A tanulság itt is nagyon hasonló lesz, mint amit megtanulhattunk koronavírusnál: a beltéri maszkhasználat nagyon fontos lesz azokban a szezonokban, amik most ránk várnak.

Nem szabad ezeket a vírusokat hirtelen visszaengedni magunk közé,

mert annak súlyos ára lesz" - hangsúlyozta a szakértő a fokozatosság elvét.

Kemenesi Gábor szerint nem tudjuk kiszámítani, mikor és hogyan térhet vissza a koronavírus, ősszel vagy akár még azelőtt, ezért azt javasolta, hogy mindig kövessük az adott helyzet legjobb egészségügyi megoldásait.

Kiszámíthatatlan még a Covid-helyzet

Általánosságban véve a nagyobb UV-sugárzás visszaszorítja a vírusokat, de csak erre nem lehet alapozni - mondta Kemenesi Gábor aki szerint, ennek egyik oka, hogy a mostani variánsok nehezen kiszámíthatók.

"Ha megmarad az omikron-kor ebben az állapotban,

jó eséllyel enyhe nyár elé nézünk,

de még egyszer mondom, nagyon nehéz most jósolni, mert rendkívül kiszámíthatatlan a helyzet" - tette hozzá.

Visszatért a kanyaró is

A WHO adatai szerint Afrikában jelentősen megemelkedett a kanyarós megbetegedések száma is: bár a betegséget könnyű lenne megelőzni, de az oltásellenesek, illetve a pandémia miatt visszaszorult nemzetközi vakcinációs programok miatt a betegség ismét nagyobb tömegben jelent meg. "Afrikában 2022 első negyedévében 400 százalékkal több kanyarós eset volt, mint az előző évben ugyanekkor. Látszik, hogy jönnek vissza ezek a betegségek, ezért nagyon fontos minél hamarabb újraindítani az oltási programokat" - mondta Kemenesi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×