eur:
392.83
usd:
363.53
bux:
72272.53
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Négyezer-ötszáz éves szoborfejre bukkant egy gázai földműves

A palesztin régészek szerint a kígyókoronával ábrázolt nőalak a szerelem és a háború istennőjét testesíti meg, amelyet számos ősi sémi kultúra tisztelt.

Négyezer-ötszáz éves szoborfejet talált egy gázai földműves a Gázai övezet déli részén, Hán-Junisznál – jelentette a The Jerusalem Post című izraeli újság honlapja.

Úgy vélik, hogy i.e. 2500 körül, a héber törzsek honfoglalása előtti, kánaáni korban készítették a 22 centiméter hosszú mészkő szoborfejet, amelynek tetején kígyókorona van, az erő és a legyőzhetetlenség szimbóluma a kánaáni istenek panteonjában.

Anah kánaáni istennőt formálhatták meg, aki a kánaáni mitológia szerint a szerelem, a szépség és a háború istennője volt. Az Anat, Anatu és Antit néven is ismert, jelentős sémi istennőt Egyiptomban és Ugaritban, a Szíria északi részén lévő ősi kikötővárosban, valamint Cipruson és Mezopotámiában is tisztelték.

Az egyiptomi Elephantinéban, a mai Asszuánban talált egyik papirusz is megemlíti az Anat-Yahu nevű istennőt, akit a Jahvénak szentelt templomban imádtak. A templomot Júda babiloni meghódítása, i.e. 586 idején zsidó menekültek építették. A szövegben Jahve feleségének mondják, és a tudósok szerint ő a görög Athéné istennő előfutára.

A Bar Ilan Egyetem régészeti professzora, Aren Maeir azt nyilatkozta a lapnak a szoborfejről, hogy az ábrázolt arc nem hasonlít az általa eddig látottakhoz, és ezért nem tudja meghatározni eredetét vagy korát.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×