eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Insomnia people and mobile addiction concepts.
Nyitókép: Boy_Anupong / Getty

Megfogta egymás kezét az álmatlanság és a cukorbetegség

Egy friss kutatás szerint azoknak, akik nehezebben alszanak el vagy sokszor ébrednek, magasabb a vércukorszintjük, mint azoknak, akiknek semmilyen gondjuk nincs az alvással.

Az eredmények azt sugallják, hogy az alvási problémák összefüggésbe hozhatók a kettes típusú diabétesz kialakulásával, és a rossz alvás gyógyszeres vagy életmódbeli változásokkal történő kezelése csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját – írja a MedicalXpress.

Az álmatlanságot, a kései lefekvést és a kevés alvást már korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel: most arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy az alvási mintázat hathat-e a vércukorszintre.

A kutatást a Bristoli Egyetem szakembere végezték a Manchesteri Egyetem és a Harvard közreműködésével. A HbA1c-szint mérésével igyekeztek kideríteni, hogy az álmatlanság, az alvás időtartama, a nappali álmosságérzet, a nap közbeni szunyókálás és a bagoly vagy pacsirta életmód hogyan hat a vércukorszintre.

Az Egyesült Királyságban élő közel 340 ezer felnőtt körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy

azoknak az embereknek, akik arról számoltak be, hogy nehezen tudnak elaludni, magasabb volt a vércukorszintje,

mint azoknak, akik azt mondták, hogy soha, ritkán vagy csak néha voltak ilyen nehézségeik. A kutatócsoport nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy más alvásjellemzők hatással lennének a vércukorszintre.

James Liu, a Bristoli Orvosi Iskola (PHS) és az MRC Integratív Epidemiológiai Egység (IEU) vezető munkatársa szeront eredményeik azt jelentik, hogy csak Nagy-Britanniában több mint 27 ezer ember kerülhetné el a cukorbetegséget csak azzal, ha álmatlanságát kezelnék. Az Egyesült Királyság orvosoknak szóló iránymutatásai kognitív viselkedésterápiát javasolnak az álmatlanságra, illetve rövid távon altató használatát vagy melatonin-hormonnal történő kezelést, ha az nem használna.

"Fontos azonban tudatosítani, hogy a kettes típusú cukorbetegség összetett állapot, több kockázati tényezővel. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív életmód, valamint az elegendő alvás mind-mind a jó egészség alapvető összetevői mindenki számára, beleértve azokat is, akiket a kettes típusú cukorbetegség veszélye fenyeget, vagy akik ezzel élnek" – kommentálta az eredményt Faye Riley, a Diabetes UK kutatási kommunikációs vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×