eur:
394.61
usd:
365.52
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Data protection and secure online payments. Cyber internet security technologies and data encryption . Closeup view of man`s hand using laptop with virtual digital screen with icon of lock on it.
Nyitókép: Traitov/Getty Images

Beazonosítottak egy új windowsos kártevőt, a Microsoftnál is csak pislognak

A kínai Hafnium csoport ismét aktivizálta magát, és az operációs rendszer egy rejtett hibáját kihasználva próbál adatokat szerezni.

A Microsoft beazonosított egy új windowsos kártevőt, amit a kiberbűnözők arra használnak, hogy a számítógépet ütemezett feladatokkal lássák el, és így még tovább maradhassanak kapcsolatban a megtámadott eszközzel – írja a Hvg.hu, idézve a Bleeping Computer cikkét. A Tarrask nevű kártevőt a kínai Hafnium csoport terjeszti, amihez több kiberbiztonsági incidens is köthető.

A szakértők szerint a Tarrask a Windows egy ismeretlen hibájára épít. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer ütemezett feladatokat végezzen el, de hogy pontosan miket, azt már nem tudni, mivel a procedúra rejtve marad. A megfertőzött gép azonban mégis elvégzi ezeket, ami közben a hackerek mindvégig ráláthatnak az azon őrzött adatokra.

A Hafnium ügyködéséről a Microsoft is tud, de a módszer, amit mostanában kezdtek el alkalmazni, őket is meglepte. A kártevő ugyanis nagyon ügyesen működik, az azonosítása pedig szinte lehetetlen – legalábbis a legtöbb Windows-használó számára. Ennek oka, hogy a vírus által létrehozott feladatokat a registryben, azaz a rendszerleíró adatbázisban lehet csak megtalálni. A Windowsnak ennek a részére viszont nem sokan néznek rá, de ha mégis, akkor sem biztos, hogy eligazodnak rajta.

A Microsoft szerint a probléma elsősorban internetre csatlakozó gépeket érinthet, és azok közül is olyanokat, amiket adatbázisok kiszolgálása miatt tartanak fenn. (A mezei felhasználók PC-i iránt nem érdeklődnek a hackerek, de ez nem jelenti azt, hogy nekik nem kell óvatosnak lenniük.)

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×