eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Sick woman trying to sense smell of fresh tangerine orange, has symptoms of Covid-19, corona virus infection - loss of smell and taste, standing at home. One of the main signs of the disease.
Nyitókép: Dima Berlin/Getty Images

Gabonapelyhen tartott rágcsálók szagolták ki egy nagy Covid-rejtély megoldását

Összefügg a szaglás elvesztése és a hosszú Covid.

A Covid szaglást érintő tüneteire részletes biológiai magyarázatot találtak a Cell február elsején megjelent számában a New York-i Egyetem orvosi karának és virológiai intézetének kutatói – írja az Index emlékeztetve, hogy a szaglás és ízlelés elvesztése a koronavírussal fertőzött betegek 30-75 százalékát érinti a legutóbbi becslések szerint. Előbbi hónapokig tartó tünet, ami életveszélyes is lehet, ha valaki nem ismeri fel a romlott ételt, vagy a füst szagát.

A fent említett kutatásban kakaós gabonapelyhekkel etettek hörcsögöket, majd figyelték viselkedésüket a vírusfertőzés során. Az elemzés kimutatta, hogy ahogy a hörcsögöknél, úgy embereknél is a SARS-CoV–2 súlyos gyulladásos folyamatokat vált ki a szaglórendszer strukturális sejtjeiben, ami meghiúsítja az orrüregben található idegsejtek működését. Maga a mechanizmus a hosszan tartó Covid-tünetek egyik kulcsa.

Makacs gyulladás

A kutatást vezető Benjamin tenOever a Scientific Americannek elmondta, hogy a kísérletek során hörcsögök több csoportját influenzával, illetve koronavírussal fertőzték meg, a kedvenc gabonapelyhüket pedig az almuk alá rejtették, hogy lássák, kiássák-e a falatokat. Tíz óra éheztetés után

az influenzás rágcsálók villámgyorsan kikaparták a pelyheket, koronavírusos társaik azonban nem találták meg a falatokat a fertőzést követő 15. napig.

A koronavírus az úgynevezett szutentakuláris (SUS) sejteket érintette, amelyek egyik fő funkciója, hogy a szagokat érzékelő sejteket a működésükhöz szükséges elrendezésben tartsák. A fertőzött hörcsögöknél két nap alatt az ilyen sejtek fele megsemmisült, ami gyakorlatilag lerombolta a szaglórendszert, miközben a megtámadott SUS sejtek öntötték magukból a gyulladást beindító anyagokat. Azok a szenzorok, amik alapesetben a génátíró sávszélességük 80 százalékát a szaglással kapcsolatos biológiai funkciók végrehajtására használják, a gyulladásos jelanyagok bombázása alatt, már csak 50 százalékos szinten tudnak fő feladatukkal foglalkozni.

A szagérzékelő sejtek tehát éltek és működtek, csak mással foglalkoztak, és ez így is marad, amíg a szervezet természetes takarítórendszere el nem tünteti a gyulladáskeltő anyagokat

és helyre nem állnak a SUS-sejtek.

TenOever elmondta, hogy a hörcsögök vizsgálata kimutatta, hogy ezek a makacs gyulladásos folyamatok nem állnak meg az orrüregnél, hanem az agyban is folytatódnak, ami megmagyarázza a Covid hosszan megmaradó tüneteit. Azt figyelték meg, hogy az agyban is hasonló változások figyelhetők meg a génátírásban, de a korábbi működés azután sem áll vissza, hogy a szervezet megszabadult a vírustól, sőt neurodegeneratív betegségekhez (Parkinson- és Alzheimer-kórhoz) hasonló anyagcsere-folyamatok jelennek meg.

A szakemberek szerint a hosszú Covid-tünetek csökkentésének kulcsa a gyulladásos folyamatokat leállító szteroidkezelés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×