eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Szakértő: intő jelként is vehető a Facebook megtorpanása

A hírre a közösségi oldal anyavállalatának részvényei 26 százalékot esetek csütörtök este az amerikai tőzsdén, ezzel 230 milliárd dollárt csökkentve a Meta piaci értékéből.

A Facebook napi aktív felhasználóinak 2 milliárd körüli száma 1 millióval csökkent az előző negyedévi adatokhoz képest – közölte az oldal anyavállalata, a Meta. A cég részvényeinek ára ezután csaknem 20 százalékot zuhant, ami mintegy 200 milliárd dolláros veszteséget jelent a vállalat tőzsdei értékében. De nemcsak a Meta, hanem más közösségi médiaplatformok, így a Snapchat, a Twitter és a Pinterest is meredeken estek a tőzsdén.

Lévai Richárd online marketing szakértő szerint, bár a csökkenés nem hatalmas, és Facebook havi felhasználóinak száma – milliós nagyságrendben – továbbra is nő, a jelenség mégis figyelemre méltó.

„Tehát nem arról van szó, hogy hirtelen tíz- és százmilliók hagyták volna el a platformot”

– fogalmazott. Az intő jel inkább abban figyelhető meg, hogy a Facebook eddig, bár egyre lassabb, de folyamatos növekedést tudott elérni, a jelek szerint most azonban tetőzött, elérve egy olyan platót, aminél mintha már nem lenne tovább – magyarázta Lévai Richard. Meglátása szerint a Facebookot üzemeltető cégben viszont még van potenciál, hiszen ők birtokolják az Instagramot és a WhatsAppot is.

Az online marketing szakértő szerint a csökkenés oka, hogy megváltoztak a felhasználói szokások:

egy bizonyos korosztálynak már kevésbé vonzó a Facebook.

Mark Zuckerberg, valamint a Facebook más vezetői is beszéltek már arról, hogy a versenytársakkal bizony meggyűlik a bajuk, így például a YouTube és a TikTok is nagyon sok felhasználót von el a platformjukról, főként a fiatalabb korosztályból – emlékeztetett.

Érdeklődésünkre azt is megjegyezte: örömteli lenne, ha a csökkenés hátterében az elmúlt időszak adatkezelési botrányai állnának, mert az a felhasználók tudatosságát mutatná, de nem gondolná, hogy ez sokat nyomna a latba. „Aki annyira tudatos, vagy már korábban elhagyta a Facebookot, vagy olyan módon használja az összes platformot, hogy megvédje magát, hiszen a többi oldal sincsen sokkal pozitívabb helyzetben az adatvédelmi és egyéb technikai megoldásokat illetően” – fogalmazott Lévai Richárd. Sőt, a legnagyobb riválisa a fiatalokért folytatott harcban a TikTok, amit szintén számos botrány övezett az elmúlt években.

Nemes Dániel informatikai biztonsági szakértő szerint a csökkenés oka az is lehet, hogy a Facebook egyre több nem valós felhasználót tilt ki. Mint mondta, valamennyi social platformon esetében meglehetősen nagy számban fordulnak elő nem valós felhasználók, illetve effektíve leprogramozott botok (robotok vagyis programok), a Facebook azonban különösen komolyan veszi ezek ellen a harcot, így

elképzelhető, hogy a fenti folyamatokban az is szerepet játszik, hogy tovább mentek a szigorításban.

Lévai Richárd a jövőben nem számít további drasztikus csökkenésre a felhasználók számában, a Facebooknál ugyanis gőzerővel dolgoznak olyan szolgáltatásokon, amilyenekkel visszacsábíthatják a fiatalokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×