eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Lopakodó alvariánsa jött létre az omikronnak

A BA.2 jelenlegi tudásunk szerint nem ad okot aggodalomra, de egyre több esetnél mutatják ki.

Már minimum negyven országban megjelent a BA.2, a legtöbb esetet Dániában és Nagy-Britanniában okozza. A dán esetek fele már az omikron alvariánsához köthető helyi adatok szerint. Összességében több mint nyolcezer esetben sikerült kimutatni november óta ezt az alvariánst, melynek eredete ismeretlen.

Fülöp-szigeteki mintában jelent meg első alkalommal, de azóta Európától Dél-Ázsiáig a világ minden táján rábukkantak már az ABC News cikke szerint.

Arra nincsen bizonyíték, hogy a korábbi változatnál rosszabb kimenetelű megbetegedést okoz, illetve a fertőzőség és a vakcinák hatásának kikerülése tekintetében sem tűnik veszélyesebbnek a BA.2, mint az omikron, viszont mivel egyre nagyobb esetszámban jelenik meg, az egészségügyi szervezetek, köztük a WHO arra kérik a kutatókat, hogy szenteljenek kiemelt figyelmet tanulmányozásának.

"A vírusok természetéből adódik, hogy fejlődnek és mutálódnak, így várható, hogy a világjárvány előrehaladtával új változatok jelennek meg.

Egyelőre nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a BA.2 súlyosabb megbetegedést okozna, mint az omikron BA.1,

de az adatok most még korlátozottak" – mondta Meera Chand, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének koronavírusért felelős igazgatója.

Az sem meglepő, hogy egy variánsnak alvariánsai alakulnak ki: ez a deltával is így volt, azonban ott mindet delta néven tartották számon. A BA.2 a nagy számú eset révén kaphatott saját nevet.

A változatot lopakodó variánsként is emlegetik: ennek oka az, hogy az omikront relatíve egyszerűen azonosítani lehet egy genetikai jellemzője révén, a BA.2-ben azonban nincsen meg ez a jellemző. A genetikai szekvenálás ugyanakkor képes felismerésére, és a lopakodó üzemmód nem jelenti azt, hogy az antigén- vagy PCR-tesztek ne mutatnák ki az általa történő megfertőződést. Csak

a variáns azonosítása igényel nagyobb erőfeszítéseket,

de az is lehetséges.

A kiemelt figyelem mellett a szakemberek azt mondják, nincs okunk komoly aggodalomra a BA.2 miatt.

"A BA.2 fontos közegészségügyi szempontból, de jelenleg nem változtatja meg alapvetően azt, ahogyan gondolkodunk az omikronnak a lakosságra gyakorolt hatásáról. Még sok munkát kell elvégeznünk az okozott megbetegedés súlyossága, az áttöréses fertőzések és a védőoltás-kikerülési hatás megértéséhez, mielőtt bármilyen kijelentést tehetnénk a klinikai relevanciáról. Fontos megérteni, hogy az omikron családban van egy olyan alvonal, amely potenciálisan jobban átvihető is lehet, ez nem feltétlenül ad okot pánikra" - tette hozzá John Brownstein, a Harvard Egyetem bostoni gyermekkórházának innovációs vezetője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×