eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin
Doctor with blood sample of Covid-19 Omicron B.1.1.529 Variant and general data of covid-19 Coronavirus Mutations.
Nyitókép: yalcinsonat1/Getty Images

Fontos adatokat közöltek az omikron okozta hullámról

Kevesebb a halálos áldozata, mint a korábbi variánsok idején, de a gyerekek közül többen szorulnak kórházi ápolásra.

A koronavírus omikron variánsa hatalmas járványhullámot okozott, de rövidebbek voltak a kórházi ápolások, arányaiban kevesebben kerültek intenzív osztályra, kevesebben haltak meg egy amerikai kutatás szerint. A gyorsan terjedő változat miatt rekordszintre ugrott a fertőzések száma, ez pedig az egészségügyi rendszert is hatalmas nyomás alá helyezte – írja a Reuters alapján a Portfolio.

A mostani hullámban a kórházi ápolásra szoruló betegek között 29 százalékkal kevesebben kerültek intenzív osztályra, az egy évvel korábbi téli hullámban tapasztaltnál, míg a delta okozta hullámhoz képest 26 százalékos a különbség.

A halálozási arány is csökkenést mutat: ezer covidos esetből kilencen haltak meg, míg a delta hullámban 13, az egy évvel korábbi téliben 16-an.

A gyerekek viszonylag magas arányban kerülnek kórházba, ennek pedig az lehet az oka, hogy az 5 év alattiak még nem kaptak oltást, és az 5 évnél idősebbek átoltottsága sem éri el a felnőttek szintjét.

Az, hogy kevésbé súlyos lefolyású betegséget okoz az omikron, összefüggésben lehet azzal is, többen rendelkeznek immunvédelemmel, hiszen már oltottak vagy korábban átestek a fertőzésen.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×