eur:
393.9
usd:
365.75
bux:
72031.92
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Erdei fülesbagoly (Asio otus) Hortobágyon 2020. január 6-án. Az erdei fülesbaglyot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Tízezrével érkeznek ilyenkor a baglyok – budapestiek hátrányban

Épp a fővárosban figyelhetők meg legkevésbé ezek a különleges éjszakai állatok, de Magyarország majd' minden településén láthatók most néhány hétig. Orbán Zoltán (MME) mondta el érdeklődésünkre a legkülönlegesebb tudnivalókat a baglyok átteleléséről.

A világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb erdeifülesbagoly-telelőterülete Magyarországot is magába foglalja – mondta kérdésünkre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán, aki szerint a madarak folyamatosan érkeznek, január végén lesznek a legtöbben.

"Általában október végén, november elején a klasszikus gyülekezőhelyeikre kezdenek megérkezni ezek a madarak, attól függően, hogy hol van a fészkelőhelyük; ez egészen nagy távolságban is lehet északon, ahol vastag a hó, tovább tart a tél. De akár Közép-Ázsiából is érkezhetnek hozzánk erdei fülesbaglyok" – részletezte Orbán Zoltán.

A terület, ahol a telet átvészelik, egész pontosan a

Magyarország középső területétől Szerbiáig található zóna,

itt több tízezren vannak jelen ezek a madarak.

"Már most is szép számmal vannak, de még január végéig is jöhetnek, nem véletlen, hogy akkorra szervezzük azt a lakossági felmérést, amelyen még pontosabban számba tudjuk venni az állományt."

Magyarországnak van két "iker-bagolyfővárosa" is, Kisújszállás és Túrkeve,

de az erdei fülesbagoly mostani megjelenésére hazánk minden településén lehet számítani.

"Ahol a legkevesebb esély van találkozni velük, az sajnos Budapest. Olyan helyeket keresnek, ahol két-három repüléssel ki tudnak menni a környező gyepekre, szántókra – egerekre, pockokra vadászni" – világított rá a baglyok életmódjával kapcsolatos különleges ismeretre Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×