eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
Nyitókép: Cseke Csilla

Újabb díjat kap Karikó Katalin

Az elismerés 2022 májusában adják át.

Élettudományok kategóriában Karikó Katalin kapja kutatótársával, Drew Weissmannal megosztva a 2022-es Benjamin Franklin-érmet - jelentette be a philadelphiai Franklin Intézet.

A méltatás szerint a két szakember munkája lehetővé teszi az mRNS biztonságos, hatékony és életmentő vakcinaplatformként történő használatát a fertőző betegségek, köztük a Covid-19 megelőzésére.

A philadelphiai Franklin Intézet 1824 óta tiszteleg Benjamin Franklin öröksége előtt azzal, hogy kitüntetéseket adományoz a tudományos és a mérnöki munka kiemelkedő teljesítményeiért. Az Egyesült Államok legrégebbi átfogó tudományos és technológiai díjaként az intézet több mint kétezer úttörő tudóst, mérnököt, feltalálót ismert el a világ minden tájáról.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közleménye szerint a philadelphiai intézet 2022. május 5-re tervezett díjátadó ünnepségén összesen kilenc kategóriában jutalmazza a tudomány, az ipar és az üzleti élet 13 mai úttörőjét.

Karikó Katalin az mRNS-sel kapcsolatos munkáját az SZTE kutatóprofesszoraként is folytatja - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×