eur:
393.61
usd:
364.58
bux:
71928.45
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: NASA

Cipősdoboznyi műholdak alakíthatják jövőnket

Az apró műholdakat még 1999-ben alkotta meg az oktatásba való bevonásuk szándékával Bob Twiggs professzor: mára több száz ilyen eszköz kering a világűrben.

A műholdak mérete leginkább egy cipős dobozénak felel meg, gyorsabban és persze jóval olcsóbban is lehet őket megépíteni, mint a hagyományos műholdakat.

A most az űrben keringő CubeSatok építői közt egyetemeket, kormányokat és startupokat egyaránt találhatunk: a BBC azt foglalta össze, milyen célokra használják ezeket az apró eszközöket készítőik.

Az erdőirtások megfékezése

A norvég kormány a Planet nevet viselő műholdgyártó céggel közösen igyekszik nyomon követni, a Föld mely területein zajlik erdőirtás. 180 CubeSattal készítenek folyamatosan képeket a bolygó felszínéről, a kamerák nagy felbontása révén a legkisebb változást is kiszúrják.

Will Marshall, a Planet vezérigazgatója szerint a norvég kormány 64 trópusi ország erdőirtásának megfigyeléséért fizet. Az észlelt irtásokról a cég értesíti Norvégiát, ami ezt követően nem nyújt támogatást az érintett országoknak tevékenységük miatt, csak ha vállalják a folyamat leállítását.

Veszélyeztetett állatok megfigyelése

Olasz és kenyai diákok együtt indították útjára a WildtrackCube-Simba nevű műholdat, melynek feladata Kenya nemzeti parkjának emlőseit és madarait megfigyelni.

"Voltak már konfliktusok emberek és a vadon élő állatok között, például amikor az elefántok betörtek egy-egy gazda termőföldjére, kárt tettek tulajdonában, sőt, néha még embereket is megöltek – mondja Daniel Kiarie nairobi mérnökhallgató. – Szeretnénk segíteni nekik, hogy megelőzzék ezeket az eseteket úgy, hogy előzetes információkat adunk nekik az állatok mozgásáról, így el tudják hárítani őket, mielőtt a falvakba érnének."

Jövőre rádiós jeladót is szeretnének az elefántokra szerelni, hogy több információt kaphassanak: például akár azt is, mikor végeztek az állattal a vadászok illegálisan. Fellőtt CubeSatjuk hároméves missziót teljesít.

A modern rabszolgaság visszaszorítása

A Nottinghami Egyetem emberjogokkal foglalkozó munkatársai a munkavégzésre történő kényszerítésnek szeretne utánajárni. Műholdjukkal nemrég bangladesi gyümölcsszedő munkások tarthatatlan életkörülményeit fedték fel Görögországban.

Az űrszemét eltakarítása

Mintegy 30 ezer darab űrszemét kering, amelyek nagyon veszélyesek a fent található egyéb tárgyakra, űrállomásokra és ezáltal űrhajósokra is.

Az űrszemét eltakarításával kapcsolatban számos probléma merül fel, nem utolsósorban annak kiderítése, hogy melyik nemzethez melyik darab tartozik. A tudósok a CubeSatoknak köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültek annak a gyakorlati kérdésnek a megoldásához, hogy

hogyan lehet elkapni egy űrben száguldó tárgyat.

2018-ban az európai RemoveDEBRIS műholdnak sikerült két CubeSatot egy szigony és egy háló segítségével elengednie és befognia.

Idén a japán Astroscale cég elindította az ELSA-d űrszondát, amely mágneses rendszer segítségével sikeresen elengedett és befogott egy CubeSatot. A jövőbeni tesztek során a CubeSatot tipikus űrszemétként bukdácsolásra késztetik, mielőtt megkísérlik az újrafogást.

Szélturbinák javítása

A kis műholdak a megújuló energia hatékonyabbá tételére is felhasználhatók. A szélturbinákat általában évente kétszer látogatják meg karbantartás céljából, így

ha egy lapát megsérül, hónapokba telhet, mire megjavítják.

A Ping Services nevű vállalat olyan érzékelőt hozott létre, amely figyeli a szélturbinák által a forgásuk során kibocsátott hangot. Képes észlelni a hang változását, ami sérült lapátra utal, és ezt egy CubeSat-hálózaton keresztül továbbítja a turbina üzemeltetőjének. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban javíthatók a turbinák.

A mélyűr vizsgálata

A legtöbb CubeSat a Föld felé néz, de néhányat a csillagok felé irányítanak. A NASA 2018-ban indította el első CubeSatját a mélyűrbe: a MarCO-A és B létfontosságú információkat továbbított az Insight Landerről, miközben az leereszkedett a Marsra.

Jövőre a NASA újabb tíz CubeSatot indít az Artemis 1 rakétájával. A küldetések között szerepel a mélyűri sugárzás élő szervezetre gyakorolt hatásának vizsgálata és a Hold déli pólusán található vízlelőhelyek tanulmányozása.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×