eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát.
Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Koronavírus-gyógyszert fejlesztett ki az AstraZeneca

Engedélykérelmet nyújt be brit-svéd gyógyszergyártó az amerikai gyógyszerhatóságnak egy olyan gyógyszerre, ami a Covid kialakulását hivatott megakadályozni azoknál a személyeknél, akiknél a gyenge immunrendszerük miatt nem hat a vakcina

Az AstraZeneca veszélyhelyzeti kérelmet nyújtott be az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA) a készítményre. A klinikai tesztek adatai alapján az AZD7442 néven futó antitestkezelés 77 százalékkal csökkentette a tünetek kialakulásának valószínűségét. A készítményt azoknak szánják, akiknél az oltás nem váltott ki megfelelő immunválaszt, vagy akiknél erősíteni kell az immunválaszt. A tesztek során három hónappal az oltást követően kezdték alkalmazni a kezelést és a résztvevőket 15 hónapig fogják megfigyelni – írja a Portfolio.

Míg a vakcinák az immunrendszer működésére támaszkodnak, célzottan termeltetnek antitesteket, addig az AstraZeneca készítménye laborban előállított antitesteket tartalmaz, amelyeknek az a feladatuk, hogy a szervezetbe bejuttatva felvegyék a harcot a vírus ellen.

Egyelőre az Egyesült Államokban az AstraZeneca vakcinája nem kapott engedélyt (valamikorra a második félévre várják), ha a kezelést engedélyezi a felügyelet, az nagy győzelmet jelentene a vállalatnak. Hasonló monoklonális antitest-terápiákat fejleszt például a Regeneron, az Eli Lilly, valamint a GlaxoSmithKline is, de még egyik sem nyújtott be engedélykérelmet a hatóságoknak.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×