eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: Komka Péter

Nem dolgozik tovább mRNS-oltásán a Sanofi, az ok meglepő

A kétféle koronavírus elleni oltáson is dolgozó gyógyszercég az mRNS-alapú vakcinájának fejlesztését biztató klinikai teszteredmények ellenére szakítja meg. Az ok: úgy érzik, túl későn lépnének be azzal a piacra.

A francia gyógyszergyár mostantól csak a brit GlaxoSmithKline-nal közösen fejlesztett, protein alapú vakcina körüli teendőkre koncentrál. Ez jelenleg a klinikai kísérletek harmadik fázisában áll, az eredmény pedig még az év vége előtt futhat be a Euronews cikke szerint.

A Sanofi közleménye szerint mRNS-oltásuk a kísérletekben kifejezetten jól teljesített: két héttel a második adag beadását követően 91-100 százalék esetében váltott ki antitest-termelődést, nem figyeltek meg mellékhatásokat.

A vakcina tolerálhatósága éppen olyan jó volt, mint amilyen a rivális Moderna vagy Pfizer oltásáé.

A vakcinán a Translate Bióval együtt dolgoztak, az amerikai céget augusztusban vásárolta föl a Sanofi 2,7 milliárd euróért.

Thomas Triomphe, a Sanofi oltóanyagokkal foglalkozó részlegének alelnöke elmondta, hogy a vállalat ki akarta értékelni az mRNS-technológia immunválasz létrehozására való képességét.

Az mRNS-oltások olyan protein gyártására veszik rá a szervezetet, amely immunválaszt vált ki. A technológiát évtizedek óta tanulmányozzák már, de csak most kezdték el azt alkalmazni a gyakorlatban. Nagyon gyors oltásfejlesztést tesz lehetővé, melyről a kutatók úgy vélik, sztenderdizálható, így olyan betegségek esetében is használhatóvá válik az, amelyekre jelenleg nincsen gyógymód, vagy amelyek még meg sem jelentek.

Triomphe azzal indokolta az oltásfejlesztés leállítását, hogy

már nincs szükség egy újabb mRNS-oltásra a koronavírus ellen,

az kell inkább, hogy Európát és benne Franciaországot mRNS-oltások arzenáljával lássák el a jövő pandémiái, új betegségek ellenében.

A Sanofi már megkezdte a szezonális influenza elleni monovalens - egyetlen vírustörzset tartalmazó - vakcina kezdeti tesztjeit. Kedden azt is nyilvánosságra hozták, hogy jövőre klinikai kísérleteket indítanak egy négykomponenses influenza elleni oltás fejlesztésére is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×