eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Diákok védőmaszkban hallgatják a tanítás újraindításával kapcsolatos tájékoztatást egy középiskola tornatermében Duisburgban 2020. augusztus 12-én, a koronavírus-járvány idején. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 2,5 millió tanuló kezdte meg az új tanévet ezen a napon.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A britek az új tanév miatt a Covid-esetszámok hetenkénti duplázódására számítanak

Szeptember elsejével újra megteltek az iskolák padjai, valamint a bölcsődékbe és az óvodákba is sok olyan kisgyermek tért vissza, akik a nyarat családjaikkal töltötték. Szakértők szerint ennek egyértelmű eredménye lesz a koronavírusos esetek számának emelkedése.

Több gyermek kapja majd el a koronavírust, amint az iskolaév megkezdődik, ez egyértelmű, vélekedik David Strain, az Exeteri Egyetem orvosi karának vezető oktatója. Ő arrra számít, hogy Nagy-Britanniában hetente duplázódnak majd meg az esetszámok, és az r-szám egészen 1,7-ig ugrik majd meg – írja a Sky News.

A legtöbb megfertőződött gyermek esetében nagyon enyhe lesz a megbetegedés Strain szerint, a valódi veszélyt az jelenti, hogy a gyerekek átadják a vírust oltatlan szüleiknek. A gyerekek számára a koronavírus egy náthával válhat egyenértékűvé. Tavaly február óta kevesebb mint 30 tizennyolc év alatti hunyt el koronavírus következtében Angliában, és Tim Spector, a Zoe COVID study vezetője szerint továbbra is nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy ha egy gyermek elkapja a megbetegedést, akkor kórházba kerül miatta.

Michael Absoud, a gyermekidegrendszeri elváltozások szakértője szerint még ha ez be is következik, akkor is annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy felépülnek az érintettek.

"Az első hullám alatt huszonnégy gyermeket vesztettünk el sajnálatos módon, de esetükben alapbetegségek feleltek ezért"

– fogalmazott. Neurológiai betegségek, Down-szindróma és tanulási nehézségek voltak az érintettek társbetegségei, de a betegség vagy gyógyszeres kezelés miatt immunhiányos állapotú gyerekek esetében is emelkedett a betegség rizikója.

A delta variáns okozta gyermekmegbetegedések is enyhék, de a többivel összehasonlítva erőteljesebbek, és az ezzel a törzzsel fertőzött gyerekek több felnőttnek adják át a betegséget.

Mik a jellemző tünetek?

Magas láz, állandó köhögés, valamint ízlelés- és szaglásvesztés a vezető tünetek a betegség esetében gyermekeknél, Emma Duncan klinikai endokrinológus ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon sok a tünetmnetes beteg a legfiatalabbak körében.

"Az összes fertőzött gyermek közt 40-70 százalék az aránya azoknak, akik tünetmentesen vészelik át a megbetegedést"

– fogalmazott Duncan, aki szerint életkor szerint eltérő, hogy milyen jellegű tünet a vezető – a kisebbeknél a gyomorfájás gyakoribb, míg a nagyobbak szaglásukat hajlamosabbak elveszteni. A betegség hossza utal egyébként arra, hogy az koronavírus-e: más megbetegedés esetén átlagosan három napig vannak rosszul a gyerekek, míg koronavírus esetén hatig.

A hosszú Covid kockázata

Akár minden hetedik gyerek esetében kialakulhatnak a hosszú Covid tünetei: ők négy hónap elteltével is érzékelik. Egy brit kutatás 7000 gyereket követett, Sir Terence Stephenson, a kutatás vezetője szerint eredményeikből egyértelmű, hogy

a tinédzsereknél nagyobb az állapot kialakulásának esélye.

"A leggyakoribb tünetek közé a fejfájás és az állandó fáradtság tartozik" – fogalmazott. Strain szerint ez aggasztó, mivel a gyerekek lemaradhatnak az iskolában, ha ez a fáradtság megakadályozza őket az iskolai koncentrációban.

Kell az oltás

Nagy hatása lehet erre a helyzetre annak, hogyha a gyerekek minél nagyobb százaléka be van oltva – Magyarországon jelenleg a tizenkét év fölöttiek számára nyitott az immunizáció lehetősége. A legtöbb megmentett élet nem a gyermekek, hanem szüleik és nagyszüleik generációjában várható.

Hogy védjük meg a gyerekeket?

Az aggódó szülők és azok, akik környezetében veszélyeztetett vagy oltatlan felnőtt van, maszkviseléssel és távolságtartás fenntartásával tudják gyermekeiket megvédeni a fertőzéstől. Ha egy gyermek elkapja a megbetegedést, érdemes a szülőknek megfelelő időt szánni arra, hogy felgyógyuljanak és ki is pihenhessék magukat – nem érdemes ilyenkor siettetni a visszatérést az iskolapadba.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×