Különböző ételek egészségünkre gyakorolt hatását vizsgálták meg a Michigani Egyetem mutatói, majd a hatásukra az egészségben leélt percekre vonatkozó változásokban fejezték ki azt, mit is tesznek ezek szervezetünkkel, írja a CNN.
"Egészségügyi alapú értékelést akartunk készíteni az élelmiszereknek a teljes étrendre gyakorolt jótékony és káros hatásairól" - mondta a CNN-nek Olivier Jolliet, az egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzora és a tanulmány vezető szerzője.
A csapat egy olyan indexet készített el, amely az egyes ételek jótékony vagy kártékony hatását egészségben leélt percekre fordítja le. A kalkulátor szerint
egy gramm feldolgozott 0,45 percet vesz el egészségben eltöltött időnkből, viszont minden gramm gyümölcs 0,1 percet ad ahhoz.
Jolliet elmondása szerint az általuk vizsgált ételeket összetevőlistájuk alapján elemezték, majd meghatározták az azok által okozott hatást.
Az egyik vizsgált étel az amerikai hot dog volt: 61 gramm feldogozott hússal számolva 27 perccel rövidíti meg egészségben leélt életünket ez az étel, viszont a nátrium és transzszírsavak tovább rontanak hatásán, így összességében 36 egészséges percet vesztünk el minden egyes elfogyasztott hot doggal. Ha magvakat, hüvelyeseket, gyümölcsöt, tenger gyümölcseit és keményítőt nem tartalmazó zöldségeket eszünk, azok hatása pozitív lesz szervezetünkre.
Egyszerű ötletnek tűnik az egészséges perceket elvevő ételek hatását egyszerűen semlegesíteni egészséges élelmiszerek fogyasztásával, de ez a gyakorlatban nem annyira könnyű feladat.
"Az index elsősorban azért született meg, hogy segítsen a napi szinten elfogyasztott kalóriák kiválasztásában és felhasználásában, így minimális változtatások segítségével a lehető legjobb eredményt érhetjük el" - mondta Jolliet.
A lényeg a jobb élelmiszerek kiválasztása,
nem pedig az, hogy a kalkulátorral számolgassunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy táplálkozásunk mellett életvitelünknek is komoly hatása van arra, hogyan és meddig élünk.