eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Villámárvízben álló étterem a Tokiótól délkeletre fekvő Csiba prefektúrában lévő Szakurában 2019. október 26-án, miután az előző nap rendkívül heves esőzések érték a térséget. Az esők és az aáltaluk előidézett áradások és sárlavinák következtében legalább nyolc ember életét vesztette a környéken, ahol egy hónapon belül három tájfun pusztított.
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Meg fogja lepni, mely országok válhatnak a leghamarabb élhetetlenné a felmelegedés miatt

Az olasz árvizek és a görög erdőtüzek éles figyelmeztetést jelentenek mindannyiunk számára azzal kapcsolatosan, hogy bárki otthonát drasztikusan érinthetik a globális felmelegedés következményei: az IPCC legfrissebb jelentése mindenki számára figyelmeztetést jelent a témában.

Az állatvilágra leginkább Ausztráliában, Dél-Afrikában és az Amazonas mentén gyakorol majd hatást a klímaváltozást, de azt vajon tudjuk, mely országok válhatnak élhetetlenné a forróság, szárazság, megemelkedett tengerszint vagy időjárási extremitások miatt?

A Euronews egybegyűjtötte, mely jelenség mely országot fenyegeti leginkább.

Maldív-szigetek: áradás

Már akár 2050-re élhetetlenné válnak egyes mélyen fekvő szigetek: Haitit, Fidzsit vagy a Fülöp-szigeteket is érintheti a probléma, amennyiben nem sikerül megfékezni a tengerszint emelkedésének ütemét. Nincs másik annyira fenyegetett terület, mint a Maldív-szigeteké.

Korallszigeteinek nagy része mindössze harminc centiméterrel tengerszint fölött fekszik,

így a legkisebb vízszintemelkedés is nagy veszélybe sodorhatja a területet.

"Az életünkkel fizetünk azért a széndioxid-kibocsátásért, amiről nem is mi tehetünk" - mondta Mohamed Nasheed, a Maldív-szigetek korábbi elnöke a BBC-nek az IPCC legutóbbi jelentése nyomán. Az ország lakosainak tízezrei özönlöttek Hulhumaléra, egy nagy, mesterséges szigetre, amelyet mintegy 2 méterrel a tengerszint fölé építettek, hogy elkerüljék a jövőbeni veszélyes következményeket. A következő években 200 ezer ember költözik el várhatóan a Maldív-szigetekről.

Egyesült Arab Emirátusok: túlhevülés

Az átlagos nyári hőmérséklet már most akár ötven fokos is lehet, eső nélkül: az MIT szakemberei szerint ez a hőmérsékleti maximum átlagossá válhat 2070-re, a főváros, Abu Dzabi pedig különösen szenved majd a körülményektől. Az Arab-öböl országai egyszerre szenvednek a párától és a forróságtól: ez a helyzet addig fokozódhat, míg már a meleget legjobban bíró emberek sem lesznek képesek megélni ezeken a területeken. Mindenki más mértékű forróság elviselésére képes, de

a tartós hatvan fok fölötti hőmérsékletet tíz percnél tovább nem lehet elviselni.

Az emirátusokban beltérben kellemes klímát tudnak biztosítani mindenkinek, de ez a jövőben már kevés lesz ahhoz, hogy élhető maradjon ez a terület.

Japán: extrém időjárás

Tájfun, fölcsuszamlás, hőhullám, villámárvíz: az elmúlt években mind elfordult Japánban, emberéleteket követelve. A Jebi tájfun 11 milliárd eurónyi értékben okozott károkat az országban, sokan ezért örökre el kényszerültek hagyni otthonukat. Az extrém időjárási jelenségek várhatóan a jövőben sem kerülik el az országot.

Szudán: szárazság

Az afrikai kontinens nagy része a mezőgazdaságra van hagyatva. Szudánban már öt éve is nagyon rossz volt a helyzet, és ez azóta csak tovább romlott.

"Azok a közösségek, amelyek már eleve nagyon sebezhetők, már most is szenvednek az elszegényedéstől és olyan területeken élnek, amelyeket az éghajlatváltozás érinthet, megküzdési mechanizmusaik határára kerülnek. A szárazság súlyosbítja az elsivatagosodást, amely az északi régió szavannaövezetét érinti - így a terjeszkedő sivatagok miatt egész falvakat telepítenek ki" - magyarázza Michelle Yonetani, a Belső Elvándorlást Megfigyelő Központ katasztrófákkal foglalkozó vezető tanácsadója.

Szudán az egész huszadik században küzdött az aszályokkal, hamarosan azonban ez olyan mélységű probléma lehet, hogy az ország képtelenné válik az önfenntartásra.

A lakosság 80 százaléka vidéken él mezőgazdaságból.

Szudánban található a kontinens egyik legnagyobb állatállománya, amely szarvasmarhákból, juhokból, kecskékből és tevékből áll. Ennek az ökoszisztémának bármilyen megzavarása pusztító hatással lenne Szudán lakosságára és súlyos problémákba sodorná az embereket, az észak-afrikai régiót pedig az életminőség szempontjából élhetetlenné tenné.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×