eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók megfordítnak egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rossz hír: a delta variáns súlyosabb betegséget okozhat, mint a Covid-19 más változatai

A koronavírus gyorsan terjedő delta variánsa súlyosabb betegségeket okozhat és fertőzőbb, mint a Covid-19 más változatai - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) belső jelentésében, amelyből pénteken a The Washington Post és a The New York Times amerikai napilapok közöltek részleteket.

A The Washington Post beszámolója szerint a belső dokumentum arra sürgeti az amerikai egészségügyi tisztviselőket: "ismerjék el, hogy a háború megváltozott". A lap által idézett - még hivatalosan nem publikált - adatok azt mutatják, hogy a COVID-19 ellen beoltott személyek ugyanolyan könnyen továbbadják a delta variánst, mint a még be nem oltott emberek. A Post beszámolója szerint a dokumentumban szó esik az egészségügyi szakemberek aggályairól azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi oltások hatékonyak-e a delta variánssal szemben és szükség van-e egy esetleges emlékeztető oltás beadására.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta: "Az embereknek meg kell érteniük, hogy nem farkast kiáltunk. Ez komoly. Ez (a delta variáns) az egyik legfertőzőbb vírus, amit ismerünk." A CDC kedden adott ki útmutatást arra vonatkozóan, hogy a beoltott embereknek is maszkot kellene viselniük beltéren, a járványügyi szempontból kockázatos régiókban.

A The New York Times, amely a dokumentum másolatát is megszerezte, arról számolt be, hogy a delta variáns fertőzőbb lehet, mint a SARS, az Ebola, a közönséges náthát, az influenzát és a himlőt okozó vírusok, és ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő. Egy a lapnak nyilatkozó szövetségi tisztviselő azt mondta: az ügynökség "komolyan aggódik a beérkezett adatok ismeretében, amelyek azt mutatják, hogy a delta variáns olyan komoly fenyegetést jelent, amely azonnali cselekvést igényel".

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön szigorúbb járványügyi követelményeket jelentett be az amerikai szövetségi kormány alkalmazottjaival szemben, hogy a koronavírus elleni oltásra ösztönözze őket, illetve a többi amerikai munkavállalót is. Biden úgy fogalmazott: "a járvány elleni harcnak még koránt sincs vége."

A szövetségi alkalmazottakra és a szövetségi szervekkel szerződésben állókra vonatozó szigorúbb előírások értelmében mindnyájuknak fel kell mutatniuk a munkahelyükön "az oltási státuszukat" bizonyító dokumentumokat. Aki nem tudja bizonyítani, hogy megkapta a teljes oltást, kötelezően maszkot kell viselnie a munkahelyén, bárhol is dolgozzék, illetve be kell tartania a közösségi távolságtartás szabályait más alkalmazottakkal vagy a hivatalokba látogatókkal érintkezve. Emellett hetente egyszer vagy kétszer koronavírus-teszten kell átesniük, de korlátozni fogják számukra a hivatalos utakat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×