eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fiatalokat oltanak az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a kölni központi mecsetben 2021. május 8-án. A kölni lakosok előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Adatok: az oltatlan gyerekek számára továbbra is rizikó a koronavírus

Egy friss amerikai kutatás bizonyítéka szerint a jól haladó oltási ütem mellett a gyerekek esetében megmaradt a súlyos megbetegedés rizikója egészen addig, míg ők oltatlanok.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala, a CDC adatai szerint a 12-17 éves, kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek közel harmada intenzív terápiás kezelésre szorult, 5 százalékukat pedig lélegeztetőgépre is kellett tenni. A legtöbb kórházba szállított tininek, az érintettek hetven százalékának volt valamilyen alapbetegsége, harminc százalék azonban úgy került kórházba, hogy semmilyen alapbetegség nem jelentett esetében rizikófaktort.

A CDC az adatokat ismertetve arra biztatja a tinik szüleit, hogy adassák be a vakcinát gyerekeiknek, mindenkit figyelmeztetve arra, milyen

súlyos következményei lehetnek a betegség szövődményeinek,

írja az ABC News.

"Mélységesen aggaszt a kórházba került serdülők száma, és szomorúan látom, hány kamaszt kellett intenzív osztályon kezelni vagy géppel lélegeztetni. Ennek a szenvedésnek a nagy része megelőzhető lenne" - mondta a CDC igazgatója, Rochelle Walensky.

Walensky a kamaszokat arra biztatja, hogy ne tegyék le a maszkot, viseljék azt továbbra is, amíg nincsenek beoltva, akkor is, ha olyan helyre mennek, ahol ezt nem követelik meg tőlük.

Az Egyesült Államokban május óta lehet a 12 év fölöttieket a Pfizer vakcinájával oltani: az engedélyt az oltás használatára már az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA is megadta. Az USA-ban már több mint félmillió 12 év feletti gyermek kapta meg az oltást a hivatalos tájékoztatás szerint komplikációmentesen.

Mindeközben a jelenlegi amerikai megbetegedések 25 százalékát tinédzserek adják a The Guardian tudósítása szerint: Richina Bicette arról beszélt, hogy az egyre alacsonyabb esetszámok és egyre magasabb oltottság mellett a

vírus olyan populációt keres, amelyet továbbra is képes megfertőzni, és úgy tűnik, jelenleg a gyerekekben találja meg ezt.

Amerikában a szövetségi hatóságok ezen a héten kezdenek vitát arról, hogy a 11 év alatti gyerekek oltását is megkezdjék-e a közeljövőben.

Magyarországon jelenleg a 16 év fölöttiek kaphatnak koronavírus elleni védőoltást a Pfizer vakcinájából. Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában arról beszélt, a 12 év fölöttiek oltásáról tudományos vita zajlik, melynek lezárultát, véleménye szerint a nyár végét megvárja Magyarország azzal, hogy ennek a korosztálynak az immunizálását is megkezdje.

A WHO állásfoglalása szerint a gyerekek immunizálásának most nem kell prioritásnak lennie, fontosabb azokban az országokban elkezdeni a tömeges oltást, amelyek még a veszélyeztetett populációt sem immunizálni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×