eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyag érkezik, a háttérben sorban állnak az emberek az angliai Newcastle oltóközpontja előtt 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak előzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket.
Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

A koronavírus-mutánsok semmissé tehetnek minden erőfeszítést

Hiába tesz meg egy ország mindent a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében, ha a sokkal gyorsabban terjedő variánsok válnak dominánssá, minden elért eredmény semmibe vész.

Minden elért eredményt semmissé tehet, ha gyorsan terjedő mutációk válnak dominánssá – figyelmeztetett az amerikai járványügyi hivatal, a CDC igazgatója, Rochelle Walensky. A frissen megjelent vírustörzsek problémája nem csak Amerikát érinti, hiszen ahogyan globálisan egyre nő a fertőzöttek száma, úgy egyre több az esélye annak, hogy újabbnál újabb variánsok alakulnak ki – írja a NCBC.

Ellenünk dolgoznak

Amerikában az eredetileg Kentben, Nagy-Britanniában felfedezett variáns, a B117 kóddal illetett törzs terjedése jár jelenleg azzal a veszéllyel, hogy a fertőzések számában mutatkozó kedvező tendenciát visszafordítsa. Hasonló jelenség pedig bárhol, bármikor előfordulhat, ha a nemzetek nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy kontrollálják a járvány terjedését.

"Még ha egy ország nem is feltétlenül hajlott arra, hogy részese legyen a globális egészségügyi erőfeszítéseknek, most ezt kell tennie, mert mindazok az erőfeszítések, amelyeket teszünk, egyetlen pillanat alatt semmivé lehetnek a variánsok következtében" – fogalmazott Walensky.

Nem ismernek határokat

Az új variánsok keletkezése nem lepte meg a kutatókat, és egyelőre úgy tűnik, hogy az oltások hatásosak maradnak velük szemben, bár valószínűleg nem olyan mértékben, mint a globálisan eredetileg elterjedt variánssal szemben. A Moderna szerdán jelezte, hogy elkészítette és szállította is azt az emlékeztető oltást, amely a dél-afrikai variánssal szembeni hatékonyságot emelte meg.

"Tudjuk, hogy

a vírus nem ismer földrajzi határokat,

és ennek a ténynek a kezelése sürgetőbb, mint valaha volt, figyelembe véve a koronavírus-variánsok gyors terjedését. Az új törzsek képesek eltörölni a világjárvány ellenőrzése érdekében tett eredményeket" – fogalmazott Walensky.

A globális helyzet javul

Amerikában hat hete stabilan csökken az esetszám, és globálisan is ugyanez a helyzet a WHO legfrissebb jelentése szerint. A vasárnapi adatokra alapozott, legfrissebb elemzésében a szervezet megállapította, hogy az előző hét napban 2,4 millióval kevesebb esetet jelentettek az országok, ami 11 százalékos visszaesést jelent a megelőző héthez képest.

Az új halálozások aránya is csökkenő tendenciát mutat,

a 66 ezres szám még nagyobb, 20 százalékos esést jelez.

Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy a helyzet a világ minden táján javulna, példa erre a hazánk is, ahol a második hullámból szinte azonnal át is léptünk a harmadikba, melyet a napi fertőzöttek számának emelkedése is jól mutat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×