eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Piszkéstetőre figyel az egész univerzum – és viszont

A 40-50 méter átmérőjű égitestet elsőként Sárneczky Krisztián pillantotta meg, és újra lesz erre esélye.

Január 31-én a Piszkéstetői Obszervatóriumban egy különleges kisbolygót fedezett fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományt Kutatóközpont munkatársa, akinek szavaiból kiderül, a magyar csillagászok is sikeresen "védik" a Földet egy esetleges kisbolygó-becsapódástól.

"Már ősz óta a Földet megközelítő égitesteket kutatjuk, a legújabb volt az ötödik felfedezésünk. Ez egy 40-50 méter átmérőjű égitest, becsapódása esetén egy nagyvárosnyi területet is képes lenne lerombolni, de ettől nem kell félni, a legutóbbi égitest több millió kilométerre húzott el tőlünk, és

ha 2027-ben visszatér a Föld közelébe, akkor sem tud 1,9 millió kilométernél közelebb kerülni hozzánk"

– fordította a veszélyeztetettség mértékét a számok nyelvére a tudós az InfoRádiónak.

Ami a különlegességét adja a legutóbb felfedezett égitestnek, hogy szokatlanul rövid a keringési periódusa, 199 nap alatt megkerüli a napot, majdnem kétszer olyan gyors, mint a Föld, és amikor közelebb van a Naphoz a Merkúrnál, akkor több száz fokosra is felhevül.

"Hosszú távon, tízezer, százezer vagy millió éves távon egy ilyen égitest sorsa tipikusan az, hogy

vagy beleütközik egy belső bolygóba,

vagy – és ennek van a legnagyobb esélye – a Napban végzi, elpárolog, szétfoszlik, darabokra hullik."

A Föld tágabb környezetében mintegy 20 ezer kisbolygó keringhet, de egymillió fölött van azoknak a száma, amelyek a Naprendszerben akár csak törmelékként jelen vannak. Tanulmányozásuk a Naprendszer kialakulásának vizsgálata miatt fontos. Ebben a kutatási kategóriában a piszkéstetői vizsgáló "vetekszik" a NASA-val és az európai kutatóállomásokkal, feltéve, hogy jó idő van és némi szerencse. Az eszközök rendelkezésre állnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×