eur:
394.84
usd:
367.67
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Koraszülött baba lába a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Anyaméh-átültesére készülnek Pécsen

Már mintegy száz kutató csatlakozott a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium egyedülálló programjához. A Pécsi Tudományegyetem által koordinált projekt célja, hogy olyan kutatási és innovációs produktumokat dolgozzanak ki és tegyenek közkinccsé, amelyekkel csökkenthető a termékenység zavara.

Ma Magyarországon a meddőség a párok 15 százalékát érinti. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium az emberi szaporodóképesség zavaraival, betegségeivel foglalkozik. A háttérben lévő biológiai, orvosi okok közül szeretnék megérteni azokat, amelyek eddig nem voltak gyógyíthatóak – mondta el az Inforádiónak Kovács L. Gábor projektvezető, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának professzora.

„Próbálunk új, innovatív eszközökkel újabb réseket ütni a témában, az édesanya szervezetét tekintve, megérteni az embrió életéből azt, ami megérthető a küldött biokémiai jelek alapján, és természetesen kiterjesztettük a vizsgálatot a férfi terméketlenségre is” – magyarázza Kovács L. Gábor, ugyanis

a meddőség valós oka az esetek csaknem ötven százalékában az apa szervezetében van.

A kutatási program egyik legunikálisabb terve az anyaméh-átültetés, amelyre eddig még nem volt példa Magyarországon – emelte ki a projekt vezetője.

„Ennek ki kell dolgozni az engedélyezései fázisától kezdve sok mindent, az operáltat és a donort is elő kell készíteni, az immunológiai védelmet biztosítani kell – mondta a professzor. – Ebben vannak nőgyógyászati bravúrok, és vannak transzplantációval kapcsolatos egészen speciális rutinok, amiket meg kell teremteni a pécsi egyetemen. Nagy várakozással vagyunk, ambiciózus, nagy kihívást jelent ez a programrész.”

Kovács L. Gábor hozzátette: emellett számos innovatív eszközrendszert is szeretnének kidolgozni, például egy olyan tesztet, amellyel behatárolható, mely órákban fogamzóképes az édesanya méhe. Már most több innovatív gyártó is jelezte részvételét a programban.

„A világ egyik legnagyobb diagnosztikai gyártója,

a Roch a fogamzással és a nőgyógyászati ciklussal kapcsolatban szeretne tesztet gyártani”

– árulta el a projektvezető. Azt is elmondta, hogy a Nestlét például az érdekli, hogy a magzat táplálása és fejlődése között milyen összefüggések vannak.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium nagyszabású programjához eddig csaknem száz kutató, kilenc egyetemi intézet, három kar és húsznál több innovatív vállalat csatlakozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×