eur:
394.75
usd:
367.36
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szakértő: a Balatont kotorni kell, méghozzá folyton

Rossz híre van algafronton Vörös Lajosnak, a Balatoni Limnológiai Intézet kutató professor emeritusának.

A balatoni algásodás leghatásosabb ellenszere a rendszeres mederkotrás - mondta az InfoRádióban Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet kutató professzor emeritusa.

"A tó üledékének a felső 10-20-30 centiméterében foszforkészlet van, amelyhez az algák hozzá tudnak férni. Ha ezt

a foszforban gazdag, felszíni üledékréteget eltávolítjuk,

akkor ezzel az algásodás mértékét csökkenteni tudjuk" - foglalta össze a legfontosabbat Vörös Lajos.

Magának a kotrásnak ugyanakkor "megfelelően nagy területre", négyzetkilométerekre kell kiterjednie, ennek lehet szerinte jelentős vízminőség-védelmi hatása.

Más kérdés, hogy mennyi iszapot lehet kikotorni, hiszen az anyagot el kell helyezni, a tárolóterületek pedig eléggé korlátozott nagyságúak - tette hozzá.

Korábban az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről is arra céloztak az InfoRádióban, hogy "végtelen" időhosszúságú kotrás kezdődhet a Balatonban, és ennek technikai lebonyolításáról is beszélt Siklós Gabriella szóvivő.

Az algásodás egyébként az emberi egészségre is ártalmas lehet, erről ITT olvashat részletesebben.

A szakemberek továbbra is találgatják, hogy elsősorban mely ok a fő felelős az algásodásért, de a foszfor szerepében egyetértenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×