eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Óriási előrelépés a mellrák gyógyításában

A melldaganat egyik agresszív típusának kezelésére alkalmas nanorészecskéket fejlesztenek kínai kutatók.

A Nancsingi Egyetem szakemberei az úgynevezett HER2-génre fókuszálták a vizsgálatukban. A HER2 a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős, minden emberben megtalálható, ám kóros elszaporodása rosszindulatú daganatok - így a HER2-pozitív emlőrák - kialakulásához vezethet.

A melldaganatos esetek 20-30 százaléka HER2-pozitív emlőrák, amely gyorsan nő, hamar képez áttéteket és nagyobb valószínűséggel újul ki.

A kutatók most olyan új típusú nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek felismerik a melldaganatok HER2 jelű fehérjéjét, megcélozzák és elpusztítják azokat.

A tekintélyes német Angewandte Chemie International Edition című szakfolyóiratban publikált eredmények szerint a laboratóriumi tesztek során a nanorészecskék megcélozták a HER2-pozitív sejteket és 30 százalékkal csökkentették a sejtburjánzást.

Azoknál az egereknél, amelyekbe nanorészecskéket fecskendeztek, a tumor térfogata nagyjából fele akkora volt, mint a kontrollcsoportban lévő társaiké.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×