eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Villámok a somoskői vár felett Salgótarján közelében 2018. április 30-ra virradó éjjel.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Rendszerváltás a hazai villámészlelésben

Tizenegy új érzékelőt állított fel az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami sokkal mélyebb és szerteágazóbb ismereteket ad majd a veszélyes villámokról. Az OMSZ villámkáros esetekben rendszeresen ad ki villámigazolást is, a szakmai szempontok mellett emiatt is fontos a megbízhatóbb rendszer.

Csütörtökön beindult az Országos Meteorológiai Szolgálat villámlokalizációs rendszerének tesztüzeme. Az 1997-ben üzembe állt rendszer noha méréstechnikai alapelveit tekintve ma sem elavult, már "régen volt új".

A rendszer maga 11 érzékelőből áll, az ország belső részein Siófokon van és Kecskeméten, a maradék 9-et az ország határaihoz sokkal közelebb telepítették.

Eltűnnek a sugárirányú fals detektálások, amelyek elsősorban a Balaton környékén és ritkábban a Dél-Alföldön valamint a főváros közelében voltak jellemzőek. Nagyobb területen, tágabb körzetben lesznek megfigyelhetőek valós villámok, ez elsősorban a nyugati és déli határainkon túli területeken lesz jelentős mértékben tapasztalható. A pozicionálás pontossága növekszik, ezért kompaktabb, jól követhető zivatarcellák lesznek felismerhetők - ígéri az új rendszertől a szolgálat.

Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes az InfoRádióban elmondta, a 22 éves, elöregedett rendszert váltó új, országos lefedettségú rendszer alkalmas arra, hogy akár határon túli villámokat mérjenek, az eredményekből térkép készül.

Az OMSZ villámkáros esetekben rendszeresen ad ki villámigazolást is, emiatt is fontos a megbízhatóbb rendszer, és a jövő tervezéséhez - például villámvédelmi rendszerek megalkotásához - is segítséget nyújt.

A beruházás 100 millió forintjába került az OMSZ-nek - a sikeres 2017-es gazdálkodás tette lehetővé a fejlesztést, egyéb forrásokra nem volt szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×