eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Különleges kísérlet zajlik egy somogy megyei településen

Közösen dolgozik Somogyban a fényszennyezés csökkentésén az ELTE és az E.ON: sajátos világítási megoldások hoztak látványos eredményt. Ez az első olyan új rendszer itthon, amelynek a káros fények csökkentése az elsődleges célja.

Meleg fehér fényre cserélték a Somogy megyei Bárdudvarnok közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyán színben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve ezzel a világon mindenhol egyre jelentőseb problémát okozó fényszennyezést. Az együttműködés során Magyarországon először telepítettek olyan új rendszert, amelynek a káros fények csökkentése volt az elsődleges célja.

Az új világítás a normál, és az éjszakai (22 és 4 óra közötti) állapota is látszik a felvételen. Így még inkább látszik a szín változása. Az éjszaka jelentős részében az ökológiai és egészségügyi szempontból kedvező borostyán-sárga LED-ek világítanak csak. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)
Az új világítás normál és éjszakai (22 és 4 óra közötti) állapota is látszik a felvételen. Így még inkább feltűnő a szín változása. Az éjszaka jelentős részében az ökológiai és az egészségügyi szempontból kedvező borostyán-sárga LED-ek világítanak csak. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)

Egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet, ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt európai uniós támogatással.

A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat.

A létrejött „szabadtéri laboratórium” világviszonylatban is egyedülinek mondható,

hiszen valós településeken, a valóságnak megfelelő körülmények között végezhetnek a szakemberek hiánypótló kutatásokat - mondta Prof. dr. Kolláth Zoltán, a projekt szakmai vezetője. Az eredmények segíthetnek a közvilágítási megoldások környezettudatos kialakításában más helyszíneken is.

Bárdudvarnokon is jól megfigyelhető, hogy maguk a lámpák a korszerűsítés után nem jelennek meg erőteljesen a felvételeken. A felvételek magasabb területről készültek, így enyhén felülről látszanak a világítótestek. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)
Bárdudvarnokon is jól megfigyelhető, hogy maguk a lámpák a korszerűsítés után nem jelennek meg erőteljesen a felvételeken. A képek magasabb területről készültek, így enyhén felülről látszanak a világítótestek. (fotó: fenyszennyezes.hu/vvkl.html)

Az egyetemmel a kivitelezésben együttműködő E.ON olyan közvilágítást épített ki a Hungaro Lux Light Kft. lámpáinak felhasználásával, amely csökkenti a fényszennyezést, miközben funkcióját is maximálisan betölti. „Folyamatosan olyan megoldásokon dolgozunk, amelyekben kiemelt szempont a fenntartható jövő, a természet védelme és az egészséges környezet kialakítása. A kihelyezett lámpatestek újdonságnak számítanak és kifejezetten a fényszennyezés csökkentését szolgálják” – tette hozzá Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

A kivitelezésben gondoltak a közeli Zselici Csillagoségbolt-parkra is, így közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek.

Ezzel javul az égbolt láthatósága, és a környékbeli falvakból is szebb látvány az éjszakai csillagos ég. „Bárdudvarnok nem csupán egészségesebb és kellemesebb hely lett a fényszennyezés csökkentése után. Az új rendszerrel energiát is megtakarítunk, egyben kutatóközponttá vált településünk” – mondta Mester Balázs polgármester.

Csillagokkal teli égbolt Bárdudvarnok fölött. A fényszennyezésmentes közvilágítás hozzájárul a Zselici Csillagoségbolt-park megóvásához. A bal alsó részen Kaposvár fénykupolája, közvetlenül mellette egy szomszédos település (Szilvásszentmárton) templomának díszvilágítása okozta fénypászma látszik. A Fiastyúkcsillagkép környezetében látható a 46P/Wirtanen üstökös is. (fenyszennyezes.hu/vvkl.html)
Csillagokkal teli égbolt Bárdudvarnok fölött. A fényszennyezésmentes közvilágítás hozzájárul a Zselici Csillagoségbolt-park megóvásához. A bal alsó részen Kaposvár fénykupolája, közvetlenül mellette egy szomszédos település (Szilvásszentmárton) templomának díszvilágítása okozta fénypászma látszik. A Fiastyúkcsillagkép környezetében látható a 46P/Wirtanen üstökös is. (fenyszennyezes.hu/vvkl.html)

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×