eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Új kutatás: megállíthatatlan a grönlandi jégtakaró olvadása

Az ohiói egyetem friss kutatása szerint gyorsabban olvad Grönland jege, mint ahogyan azt eddig gondolták. 2003 és 2013 között a sziget délnyugati régiójának olvadási üteme megnégyszereződött. Évente 280 gigatonna jég olvad el az egész szigeten.

Grönland térségének fokozott melegedése azért is különösen érdekes, mert az utóbbi tíz évben a Föld levegőjének hőmérséklete alig emelkedett – mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató. Az Eszterházy Károly Egyetem tanára hozzátette: a déli félteken a globális felmelegedés hiányidőszaka mutatkozott.

A szakértő elmondta:

ha semmilyen klímaváltozás nem lenne, a grönlandi jég akkor is elolvadna 14 ezer év alatt, „ezt gyorsítjuk meg”. Egyes számítások szerint így 3 ezer év alatt ez bekövetkezhet.

– tette hozzá Mika János.

Mika János elmondta, hogy Grönland jege 7 méter tengerszintnek megfelelő vízet raktároz, már az is katasztrófával járna, ha csupán egy méterrel emelkedne a tenger szintje, hiszen a népesség fele él tengerparton. Ráadásul enélkül az olvadás nélkül is emelkedik a tengerszint a hőtágulás miatt, 1901-hez képest már most 20 centiméterrel magasabb.

Az ohiói egyetem kutatása szerint a jég olvadásának folyamata már visszafordíthatatlan. Mika János ehhez hozzáfűzte: nincs arra utaló jel, hogy ez a következő évtizedekben történik meg. Hozzátette: már a sziget teljes területén elindult az olvadás, pedig 18 millió éve borítja jég Grönland nagy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×