eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Dátum nélküli kép a Merkúrról, a Naphoz legközelebb keringő bolygóról. Az Európai Űrügynökség, az ESA és a Japán Űrkutatási Ügynökség, a JAXA közös Merkúr-kutató BepiColombo nevű programjának keretében 2018. október 20-án indítják útnak a két ügynökség egy-egy űrszondáját a Francia Guyanán, Kourou-ban lévő Guyanai Űrközpontból a bolygóhoz. Az európai szonda fejlesztésében magyar tudósok is részt vettek.
Nyitókép: MTI/EPA

Áttörést jelenthetne az űrmérnök szak Magyarországon

Új stratégiát fogadott el a magyar "űripari szereplőket" tömörítő Magyar Űripari Klaszter a Miskolcon megrendezett közgyűlésén. A részletekről Bárczy Tamása, a Miskolci Egyetem anyagtudományi professzora beszélt az InfoRádiónak.

A 2007-ben alakult Magyar Űripari Klaszter (amely a magyar űr-orientált szervezeteket fogja össze és képviseli érdekeiket belföldön és külföldön) elérte eredeti célkitűzéseit, amelyek csúcsa az volt, hogy hazánk 2015-ben belépett az Európai Űrügynökségbe.

A közelmúltban Ferencz Orsolya személyében űrkutatásért felelős miniszteri biztost neveztek ki, ez is mutatja, hogy új kapuk nyílnak meg a magyar űrkutatás és -tevékenység előtt. Az adódó lehetőségekkel pedig, mint Bárczy Tamás, a Miskolci Egyetem anyagtudományi professzora az InfoRádiónak elmondta, élni kell.

"Úgy érezzük, a magyar, űrrel foglalkozó cégek és kutatóintézetek számára olyan kapuk nyílnak meg, amelyeket ki kell használni, felelősségünk, hogy éljünk az új lehetőségekkel" - mondta Bárczy Tamás. Kiemelte: a klaszter célja az együttműködés és a cégek közti információátadás. Emellett a mostani közgyűlésen azt is meg kellett határozni, mit és hogyan szeretnének a következő években elérni.

Mint általános tapasztalatként megfogalmazza, az űripari tevékenységben való fejlődés gátja a nem megfelelő utánpótlás: a képzés és így a szakemberek hiánya.

"Magyarországon és Kelet-Európában nincs igazán űripari képzés, miközben Nyugat-Európában, Japánban, Amerikában számos egyetemen választható az űrmérnök szak"

- mutatott rá. Ez a hiányosság nagy problémát okoz a cégeknek, mert éveik mennek el arra, hogy a fiatal mérnököket felruházzák a megfelelő űripari tudással. Bárczy Tamás elmondta: remélik, hogy lesznek olyan egyetemek, amelyek ebben a munkában részt tudnak vállalni - az első egyeztetések meg is indultak a közelmúltban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×