eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A hétvégén megtörténik: becsapódik a Földbe a Mennyei Palota

Egyre pontosabban meg tudják jósolni, mikor csapódik a Földbe az irányíthatatlanná vált kínai űrlaboratórium, a Mennyei Palota. Már biztos, hogy valamikor péntek és hétfő között fog földet érni.

Kína 2016-ban tért át a modernebb Tienkung-2 űrállomás használatára, a Tienkung-1-et magára hagyták, később, másfél éve pedig az űrállomással a rádiókapcsolat is megszakadt. A tíz méter hosszú, 8,5 tonnás űrlabor azóta irányíthatatlanul kering pályáján, fokozatosan közelítve a Földhöz. A felszínt a legutóbbi számítások szerint valamikor március 30. és április 2. között - a legújabb adatok szerint vasárnap, április 1-jén - éri el.

Előrejelzés a Tienkung-1 becsapódására

A Satview.org előrejelzése
A Satview.org előrejelzése
Az USstratcom előrejelzése
Az USstratcom előrejelzése

Az Európai Űrügynökség megbízásából a német Fraunhofer Intézet figyeli a Tienkung–1 pályáját a TIRA (Tracking and Imaging Radar) radarrendszerrel. A közelmúltban kiadtak egy, a radarképeikből összeállított videót, amelyen a vezérelhetetlenül pörgő űrállomás látszik.

Hatalmas, veszélyes darabok

Az űrállomás fele valószínűleg elég a légkörben, de vannak olyan, nagyobb darabjai, amelyek átvészelik a visszaérkezést. A hajtóműblokkok, az üzemanyagtartályok túl szokták élni,

száz kilogrammos darabok is előfordulhatnak majd

- mondta az InfoRádióban Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. Azt csak a becsapódás előtt pár órával fogják tudni megmondani, hova eshetnek ezek a darabok, de az már most látszik, hogy Magyarországra nem.

A legtöbb űreszköz mérgező komponenseket használ a hajtűműveihez, és ez veszélyes lehet, ezért nem szabad megérinteni a roncsokat - tette hozzá a szakember.

Így néz ki

Az űrszemétnek minősülő, használhatatlan űreszközök nagy mennyiségben érik el a Föld légkörét, a Satview oldalon például megnézhető, hogy melyiket mikorra várják.

És hogy hogyan is néz ki egy ilyen visszatérés? Jó példa erre az Európai Űrügynökség (ESA) alábbi, 2015-ös videója: a Jules Verne ATV teherűrhajója kisebbfajta tűzijátékkal égett el a légkörben.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×