eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Bővült a világvége magbunker

A világ különböző tájairól származó mintegy 50 ezer vetőmagmintával bővült a héten a "világvégebunkernek" is nevezett Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amely egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosíthatná az élelmiszernövény-termesztés jövőjét.

A Jeges-tengeren található Spitzbergák szigetcsoporton egy hegyoldalban kialakított, 2008-ban megnyitott tárolót arra tervezték, hogy megvédje a nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket - mint például a rizs, a búza vagy a babfélék - a globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól.

A 4,5 millió vetőmag eltárolására alkalmas bunkerben a mostani szállítmánnyal együtt

immár 940 ezer növénymintát őriznek a világ szinte összes országából.

Még ha elektromos meghibásodás lépne is fel, az Északi-sarktól 1300 kilométerre lévő létesítmény fagyott és lezárt állapotban legalább 200 évet tudna átvészelni.

A bunkerből 2015 szeptemberében, a szíriai háború hatására hoztak fel első alkalommal vetőmagot, mert a polgárháború miatt károkat szenvedett az Aleppo városa melletti magbank, ahol főként a közel-keleti országok számára neveltek és juttattak terménymagvakat, ám már nem volt képes ellátni a feladatát.

A Száraz Területek Agrárkutatási Központja (ICARDA) akkor a norvég tárolóban elhelyezett 325 dobozából majdnem 130-at kért vissza, amelyek 116 ezer mintát tartalmaztak. Az aleppói kollekció sok olyan fajt tartalmaz, amely jól tűri a szárazságot. Ezek a növények segíthetnek szembenézni a klímaváltozás okozta aszály kihívásaival világszerte.

A mostani vetőmagszállítmány egy részét - több mint 15 ezer magmintát - az ICARDA küldi a magbunkerbe, hogy visszatöltse tartalékait.

A szállítmány többi része a nyugat-afrikai Beninből, Indiából, Pakisztánból, Libanonból, Marokkóból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Mexikóból, Bosznia-Hercegovinából, Fehéroroszországból és Nagy-Britanniából érkezett szerdán a magtárba.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×