eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Új gyógyszerek születhetnek immunológiai betegségekre - kutatás Szegeden

Gyulladásos és immunológiai betegségeket vizsgáló kutatás indult 1,5 milliárd forintos uniós és magyar támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével.

A négyéves program eredményeként új gyógyszerek fejlesztése kezdődhet el - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A projekt célja az emberi bőr és a bélrendszer gyulladásos és immunológiai betegségeiben a különböző sejtek között zajló folyamatok részletes megismerése. A kutatási program eredményei a meglehetősen elterjedt pikkelysömör, az akné, a különböző reumás ízületi gyulladások, valamint a gyomor és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek hatékonyabb kezelését segíthetik elő.

A projekt szakmai vezetője, Kemény Lajos - az SZTE bőrgyógyászati és allergológiai klinika igazgatója - közölte, az alapkutatás új eredményei amellett, hogy a terápiában is hasznosíthatóak lesznek, kiindulópontot jelenthetnek új gyógyszerek fejlesztéséhez.

A tudományos munkában hét szegedi kutatócsoport csaknem harminc kutatója vesz részt, orvosok, biológusok, fizikusok. A program lehetővé teszi tíz új kutatói állás létrehozását a részt vevő intézményekben, az SZTE mellett a Debreceni Egyetemen és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×