eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A terhes nő hiányos táplálkozása okozhatja a gyerek fejlődési elmaradását

Az anyák terhesség előtti és alatti táplálkozásának javításával csökkenthető a gyerekek fejlődési lemaradása egy amerikai tanulmány szerint.

Minden harmadik gyermeket sújt a fejlődő országokban a növekedés elmaradása, amely visszafordíthatatlan testi és szellemi károsodást okoz - állapította meg a kedden megjelent tanulmány.

A 137 fejlődő ország adatait elemző harvardi kutatócsoport szerint a növekedés elmaradásának legfontosabb oka a korlátozott magzati fejlődés (FRG), amelynek következtében a baba abnormálisan kis súllyal jön világra.

2010-ben 44,1 millióra becsülték a növekedésben elmaradott kétévesek számát, ezen esetek majdnem egynegyede az FRG számlájára írható a kutatók szerint.

A szakemberek úgy vélik, hogy eredményeik alapján paradigmaváltásra van szükség, a gyerekekre irányuló programoknak a leendő anyákra is összpontosítaniuk kell.

Kathlyn Andrews kutatásvezető a Reutersnek adott telefoninterjúban elmondta, nagyobb fontosságot kell tulajdonítani annak, hogy a kismamának elég élelme legyen, a táplálék minőségét kiegészítőkkel kell javítani.

Az FRG-ről eddig is tudták, hogy egyike a növekedési elmaradás számos okának, de ez volt az első tanulmány, amelyik minden egyes ok relatív súlyát megállapította.

Az okok között a második a rossz higiénia, a harmadik a gyermekkori bélhurut, az esetek 16,4, illetve 13,2 százaléka írható a számlájukra a kutatók szerint. A további okok között voltak a fertőzések, a gyerekek hiányos táplálkozása és a hamar abbahagyott szoptatás.

Tavaly az ENSZ célul tűzte ki, hogy 2030-ra megszünteti az éhezést és a szegénységet.

A növekedés elmaradás mindkét területet érinti, mivel azok a gyerekek, akik első éveikben szegénységben élnek, később rosszabbul teljesítenek az iskolában, ami felnőtt korukban általában gyengébb kereseti esélyekkel jár.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×