eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újra leopárdokkal népesítik be a Kaukázust Oroszországban

Három, fogságban felnőtt perzsa leopárdot engedtek szabadon a Kaukázus északi, Oroszországhoz tartozó részén, hogy újra meghonosítsák a térségben a ragadozót, amely teljesen eltűnt az elmúlt évtizedekben a vadászat miatt.

Viktoria, Ahun és Killi az első három leopárd, amely a Vlagyimir Putyin orosz elnök által is támogatott visszatelepítési program fontos állomásaként bevethette magát pénteken a vadonba a Szocsi Nemzeti Parkhoz tartozó területen. A külön e célra tenyésztett vadakat helikopterrel, majd teherautóval szállították leendő lakhelyükre, ahol remélhetőleg egy új populáció kezdetét jelentik.

A 2005-ben indult újrahonosítási projekt részeként 14 perzsa leopárd született egy Szocsi melletti tenyésztőközpontban, amely Iránból és Türkmenisztánból kapott két-két leopárdot. A pénteken kihelyezett leopárdok 2009-ben jöttek világra. A fogságban született állatokat úgy nevelik, hogy hozzászokjanak az erdei élethez.

Szakértők szerint legalább 50 felnőtt leopárdra van szükség egy stabil populáció létrehozásához. A vadonba kihelyezett ragadozók túléléséhez megnövelték a térségben élő zsákmányállatok számát, és intézkedéseket hoztak az orvvadászat ellen.

Természetvédők ezer körülire becsülik a világon jelenleg élő perzsa leopárdok számát. A faj eltűnt Oroszországból, Törökországból és Grúziából a vadászat és a természetes élettér szűkülése (erdőirtás) miatt. A WWF Oroszország felhívta a figyelmet, hogy most is vannak tervek szállodák és sípályák építésére a védett övezetekben.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×