eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

"Alig hiszem el, annyira fantasztikus"

Világ körüli útjának újabb szakaszát teljesítette a Solar Impulse 2 kísérleti napelemes repülőgép: átszelte az Atlanti-óceánt és leszállt a spanyolországi Sevillában csütörtök reggel.

"Alig hiszem el, annyira fantasztikus" - kiáltotta Bertrand Piccard, a gép pilótája a monacói irányító központnak, amely online közvetíti az utat.

A Föld körüli út 15. szakaszán 6272 kilométert tett meg a Solar Impulse 2, ezzel a világon elsőkét repülte át kizárólag napenergiával hajtott gép az Atlanti-óceánt. A sevillai repülőtéren taps fogadta a leszállást.

Az együléses gép New Yorkból szállt fel július 20-án, hogy csaknem háromnapos repüléssel, több mint 71 óra alatt teljesítse az út egyik leghosszabb szakaszát.

A Föld körüli út 2015 márciusában kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban.

A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és André Borschberg üzletember egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot.

A 2,3 tonnás repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-é. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni.

A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×