eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Nyolc fokkal emelkedhet a világ hőmérséklete 2300-ig

Nagyjából nyolc Celsius-fokkal emelkedhet a világ átlaghőmérséklete 2300-ig, ha elégetjük az összes, jelenleg ismert fosszilis tüzelőanyagot - számolta ki egy kanadai kutatócsoport, amely a Nature Climate Change című folyóirat legfrissebb számában tette közzé kutatási eredményét.

A kutatók a csak jelenleg is ismert fűtőanyagkészleteket vették figyelembe, az esetleges később felfedezendő lelőhelyekkel vagy új kitermelési technológiákkal nem foglalkoztak.

A modellezéssel kapott eredmény sokkal nagyobb felmelegedést jelez előre, mint más eddigi kutatások.

Az üvegházhatást okozó egyéb gázok hatását is figyelembe véve az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fokkal emelkedhet 2300-ig a kanadai kutatók szerint.

A fölmelegedés mértéke eltérőnek ígérkezik a földrajzi fekvéstől függően. Az Északi-sarkvidéken például 17 fok emelkedést okozhat a magasabb szén-dioxid-szint 2300-ig.

A most publikált kutatás eredménye a szerzők szerint azért más, mint az eddigieké, mert minden korábbinál jobban figyelembe veszi az összes lehetséges légköri folyamatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×