eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Megtalálhatták Cook kapitány hajóját

Nagyon valószínű, hogy megtalálták James Cook kapitány Endeavour nevű hajójának roncsait a newporti kikötőnél - jelentették be amerikai tengeri archeológusok.

A felfedezésről a kutatók szerdára ígértek bővebb tájékoztatást, de mint hangsúlyozták, 80-100 százalékig biztosak abban, hogy az Endeavour került elő.

A brit felfedező 1778-ban elsüllyedt hajójának roncsaira az amerikai partok közelében bukkantak rá egy tengeri régészeti kutatási program (Rhode Island Marine Archaeology Project, RIMAP) tudósai.

Cook kapitány 1768 és 1771 között térképezte fel a Csendes-óceán délnyugati részét az Endeavour fedélzetén. A hajó később számos kézen átment, amíg - új néven, Lord Sandwichként - bevetették a háborús blokádban. A hajót az amerikai telepesek és a britek közötti Rhode Island-i csata előtt küldték a tenger fenekére. Egyike lehetett annak a 13 hajónak, amelyet a britek elsüllyesztettek a blokád alatt.

A hajó lehetséges helyének meghatározásához Londonban található dokumentumokból indultak ki, majd elemezték a lehetséges helyszíneket, ahol elsüllyedhetett. A kutatók azt állítják, hogy a newporti kikötőnél öt további hajóroncs társaságában találták meg a híres vitorlást.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×