eur:
389.34
usd:
357.73
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna

Ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak

Egy ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak egy ausztrál strandon, ez az első lelet, amely az ősi faj Amerikán kívüli jelenlétéről tanúskodik.

A 30 centiméter hosszú fogat februárban találta a Melbourne közeli Beaumaris-öbölben egy fosszíliavadász, aki a térséget gyermekkora óta kutatja. A Beaumaris-öböl térsége a világ egyik legjelentősebb őskövület-feltáró helye.

A férfi a leletet a melbourne-i Viktória Múzeumnak adományozta, amely csütörtökön mutatta be páratlan szerzeményét.

Az óriás ámbráscet 18 méter hosszú és 40 tonna súlyú lehetett. A Peruban élő Livyatan melvillei fajhoz hasonlíthatott - közölte az intézmény.

Mindeddig csupán Észak-és Dél-Amerika partjainál találtak óriásámbráscet-fosszíliát. Ez az első nyom az állat jelenlétére Amerikán kívül - magyarázta Erich Fitzgerald, paleontológus az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak.

A fog a pliocén földtörténeti korból való, és jóval nagyobb, mint a modern ámbráscetteké.

A mostani óriásámbráscetektől eltérően, amelyek halkkal, rákokkal táplálkoznak, az ősi állat foga arról tanúskodik, hogy félelmetes ragadozó volt, és más bálnákra vadászott - magyarázta Fitzgerald.

A paleontológus szerint a fog nem teljes, hiányzik a koronacsúcs és gyökerének egy része. A fog egy még nem teljesen kifejlett egyedé volt. Ha az ámbráscet tovább élt volna, foga még nagyobb lett volna.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×