eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már biztos, hogy a zikavírus születési rendellenességeket okoz

Immár kétséget kizáróan biztos, hogy a zikavírus súlyos születési rendellenességeket okoz - jelentették be szerdán amerikai egészségügyi tisztségviselők.

A szakértők idáig csak feltételes módban beszéltek arról, hogy határozott összefüggés lenne a zikaláz brazíliai megjelenése és a ritka rendellenességgel született gyermekek számának emelkedése között. Szerdán azonban az Egyesült Államok járványügyi hivatala közölte, hogy elég bizonyíték van annak kijelentésére: a zikavírus kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál.

A hivatal tisztségviselői közölték, hogy várandós nőknek továbbra is ugyanazt tanácsolják, mint korábban, csak még nyomatékosabban: ne utazzanak olyan országokba, amelyekben terjed a vírus, elsősorban Latin-Amerikába.

Az amerikai járványügyi hivatal már hétfőn is rossz hírrel szolgált. Egyik vezető tisztségviselője azt mondta, hogy sokkal ijesztőbb eredményekre jutottak a vírus kapcsán, mint amilyenekre eredetileg számítottak. Amellett, hogy a kórokozó rendkívüli károsodásokat okozhat magzatok agyában, nem kizárt, hogy felnőtteknél ritka neurológiai károsodást válthat ki.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai földrészen. A kórra 2014 februárjában figyeltek fel latin-amerikai őslakosok körében. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×