eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Új célpontja lesz a Plútót vizsgáló űrszondának

Új célpontot találtak a New Horizons űrszondának, amely korábban a Plútót és holdjait vizsgálta. A 2014 MU69-es égitestről és az újabb küldetésről Kereszturi Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa beszélt az InfoRádiónak.

Ez az első olyan eset, amikor egy űrszonda célpontját az űrszonda felbocsátása után választják ki - mondta Kereszturi Ákos az InfoRádiónak.

Természetesen az első célpont a Plútó és a körülötte keringő holdak voltak, de már a felbocsátáskor komoly célként merült föl, hogy jó lenne, ha Naptól távolodó szonda még egy apró égitestet meglátogatna. Ilyet célpontot a szonda Plútó felé haladása közben kerestek. Végül a Hubble űrteleszkóppal találtak 3-4 olyan objektumot, amelyek körülbelül abba az irányba estek, amerre a szonda halad. Ezek közül most kiválasztottak egyet, a 2014 MU69 jelű égitestet, amelyet 2019 januárjában fog a szonda megközelíteni, négy kisebb pályamódosítással.

Ez az égitest ugyanabba a Kuiper-övbe tartozik, ahová a Plútó, tehát egy maradvány égitest-zónának a része a Neptunuszon túl, ahol nagy bolygó nem keletkezett. Az égitest lényegesen messzebb helyezkedik el a Plútónál. A Plútóval való randevú 30 csillagászati egységre történt, ez most 43 egységre lesz. Egy csillagászati egység a Föld átlagos Nap-távolságát jelenti.

A 2014 MU69 egy kisebb égitest, 30-40-45 km átmérőjű, messzebb lesz a Naptól és halványabb. A szonda segítségével meg lehet majd pontosan állapítani a méretét, a színét, felszínének fényvisszaverő képességét, a tömegét, a sűrűségét és anyagát, illetve azt is, hogy a felszínén milyen alakzatok vannak és milyen összetételű jegek alkotják. Azt is megfigyelhetjük majd, hogy található-e mellette kísérő, bár erre utaló nyomok egyelőre még nem voltak.

A hivatalos eredeti terv szerint 2018-ig van költségvetési támogatás a New Horizons program számára, de a küldetést várhatóan meghosszabbítják majd.

Nehéz meghatározni a Kuiper-öv peremvidékét, de valószínűleg ebből a zónából már kifelé halad majd, amikor feltehetőleg megszűnik vele a kapcsolat. Mivel addigra az üzemanyag nagy része és a költségvetési pénz is elfogy, valószínűleg harmadik célpontja már nem lesz és ezzel véget ér a szonda programja.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×