eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Meglepő eredmény: a prosztatarák időseknél nem halálos

A hetvenes éveikben járóknak vagy idősebbeknek nem kell tartaniuk a korai stádiumban lévő prosztataráktól, és kezelésre sincs feltétlenül szükségük, mert a statisztikák szerint ebben a korban a betegség az esetek több mint 90 százalékában nem halálos - mutatták ki amerikai kutatók.

E kutatási eredmény alátámasztja az a széles körben vallott nézetet, hogy a prosztatarák ritkán halálos idős korban. Többnyire a betegek valami másba halnak bele - mutatott rá Grace Lu-Yao, a New Jersey-i Rákkutató Intézet munkatársa.

Több mint kilencezer beteget vizsgáltak, akiknek a prosztatarákja kezdeti vagy enyhe stádiumban volt, és nem terjedt tovább, és mint kiderült, csupán 3-7 százalékuk halt bele a betegségbe tíz év elteltével.

"Mivel a prosztatarák különböző kezelései jelentős mellékhatásokkal járnak, kutatásunk eredménye segít annak eldöntésében, hogy mi a legjobb terápia, s mi az, ami kerülendő, nehogy káros egészségügyi következményei legyenek" - mondta Lu-Yao a legutóbbi onkológiai tanácskozáson Amerikában.

A kutató hangsúlyozta, hogy akik nem vállalják a kezelést, azoknál gondosan ellenőrizni szükséges, hogy prosztatarákjuk nem terjed-e és nem válik-e agresszívvé.

Az orvosok körében állandó vita, hogy mikor kell és kell-e egyáltalán a prosztatarákos betegeket kezelni, mivel a betegség többnyire lassú lefolyású. Megfelelő tesztekkel 6-13 évvel a tünetek megjelenése (például a prosztata megnagyobbodása) előtt kimutatható a prosztatarák.

A tanácskozáson ismertetett másik kutatás eredménye szerint a sugárterápia megmentheti azon betegek életét, akiknek eltávolították ugyan a daganatos prosztatáját, de a betegség újból megjelent. A radioterápia több mint hatvan százalékkal csökkentette az efféle prosztatarákban szenvedők halálozási kockázatát - mutatott rá a Johns Hopkins Egészségügyi Egyetem munkacsoportja.

A prosztatarák a másik legfőbb halálos daganatos betegség a tüdőrák után, és az Egyesült Államokban csak idén 218 ezer férfi esetében várható a diagnózisa. Világszerte 782 ezer férfinál várható a prosztatarák megállapítása, és feltehetően 254 ezren fognak belehalni.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×