eur:
398.03
usd:
360.09
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Csontritkulást is okozhat a depresszió

Csontritkulást okozhat a depresszió - derült ki egy brit kutatásból. Megállapították, hogy a változás kora előtt a nőknél a lelkiállapot összefüggésben van a csontok sűrűségével.

A brit kutatók megállapították, hogy a depressziós nőknek a 17, míg az egészséges lelkiállapotúaknak csupán a két százalékánál vékonyabbak a csontok a csípőben. Kiderítették azt is, hogy a depressziós nők immunrendszere túlságosan aktív, így túl sok olyan anyagot termel, amely gyulladást okoz - ez többek között a csonttömeg csökkenéséhez vezethet.

A kutatók 89 depressziós és 44 egészséges lelkiállapotú, 21 és 45 év közötti nőt vizsgáltak. A csontritkulás az ötven év felettiek körében minden második nőnél, és a férfiak húsz százalékánál diagnosztizálható.

A csonttömeg a csúcsértékét fiatal korban éri el, azután folyamatosan csökken; a folyamat a változókor elérése után felgyorsul. "A csontritkulás csöndes járvány, nagyon gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor már csonttörést okoz. Most azonban már tudjuk, hogy a depresszió afféle vörös fényként funkcionál" - hangsúlyozta a kutatást vezető Richard Nakamura.

Az egyéb rizikófaktorokat - a kálcium- és alkoholfogyasztást, valamint a fogamzásgátló szereket - illetően nem volt különbség a vizsgált nők között. Most az is kiderült, hogy nem a depresszió elleni gyógyszer növeli a csontritkulás veszélyét, ahogy azt korábban hitték, hanem maga a betegség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon azonban az a hír hozta meg igazán a hangulatromlást, hogy Irán Izreal közvetlen megtámadására készülhet az USA szerint, ami az esti órákban be is következett. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a részvénypiac esni kezdett, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni, és megugrott az olaj ára. Európában a kezdeti felpattanás után délután hamar megjött a lefordulás a közel-keleti hírre, míg az USA-ban begyorsult az esés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×