eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

A valóság messze lehagyta a tudósokat - sajnos

Hatalmas sebességgel terjeszkedik észak és dél felé a trópusi öv a Földön, mostanra már elérte azt a kiterjedést, amelyet a klímakutatók az évszázad végére vártak, akkor is csak a legrosszabb forgatókönyv esetén. Ez a szubtrópusi vidékeken élők számára gyakoribb viharokat és még nagyobb szárazságot jelent.

A Bali szigetén tartandó nemzetközi klímavédelmi konferencia elé időzített bejelentés szerint az elmúlt 25 évben a trópusi éghajlati öv észak és dél felé is mintegy 275 kilométerrel növelte kiterjedését, körülbelül 3,3 millió négyzetkilométernyi szárazföldet "kebelezve be".

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez tragikus következményekkel járhat a már eddig is meglehetősen száraz szubtrópusi területeken élő emberek számára, a megváltozó szél- és csapadékviszonyok miatt ugyanis valószínűleg még kevesebb eső hullik majd ezeken a vidékeken.

Hatással van az egész Föld éghajlatára

A Nature Geoscience című lapban megjelent, amerikai egyetemek és kutatóintézetek együttműködésében elkészült tanulmány arra is rámutat, hogy a változás hatással van a Föld egész éghajlatára, a vízkészletekre és a mezőgazdaság feltételeire.

A trópusi öv terjeszkedésével különösen rosszul járhat a Földközi-tenger térsége, Mexikó északi, az Egyesült Államok délnyugati része, Dél-Ausztrália, Dél-Afrika, továbbá Dél-Amerika egyes vidékei.

Ezekben a térségekben rengeteg ember él, akiknek a jövőben minden bizonnyal a korábbinál hevesebb viharokkal és nagyobb szárazsággal kell szembe nézniük, miközben a Föld más tájain csapadékosabbá válhat a klíma.

Ördögi kör

A folyamat ráadásul tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, mivel több - a szén-dioxidhoz hasonlóan üvegházgázként viselkedő - vízgőzt juttat a felső légkörbe, ami lenullázhatja az emberiség erőfeszítéseit a klímaváltozás lefékezésére.

A tanulmány fontos következtetése, hogy a trópusi öv ilyen mértékű - kétszer 2,5 földrajzi szélességi foknak megfelelő - terjeszkedését az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC) csak a 21. század végére várta, akkor is az extrém, vagyis még csak nem is a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×