eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Az erdők menthetik meg Európát

Európa egyre nagyobb részét borítják erdőségek, amelyek a korábban gondoltnál sokkal több szén-dioxidot képesek megkötni - mutatta ki egy tanulmány. Az erdők, mint természetes szénelnyelők, kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az üvegházhatást okozó gázok légköri szintjének csökkentésében.

A Helsinki Egyetem kutatói egyebek mellett az európai erdőtakaró változását vizsgálták, és kiszámították, hogy mennyi szén-dioxidot kötnek meg a fák. A tanulmány szerint a világ 50, erdővel legnagyobb mértékben borított országa közül 22-ben, köztük az Európai Unió több tagállamában nőtt az erdőségek kiterjedése.

A több fa több szén-dioxidot köt meg, sokkal többet annál, mint amennyire a tudósok számítottak. Becsléseik szerint 1990 és 2005 között az EU erdei a közösség kibocsátása 11 százalékának megfelelő mennyiségű szén-dioxidot vontak ki a légkörből.

A kutatócsoport egyik tagja kijelentette: a durva becslések szerint az erdők kétszer annyival képesek mérsékelni a légkörben lévő szén mennyiségét, mint az Európában jelenleg használt megújuló energiaforrások.

A jó hírt beárnyékolja ugyanakkor, hogy az egyre gyakoribb szárazságok miatt a jövőben jelentősen csökkenhet a vegetáció szén-dioxid-elnyelő képessége.

A kutatók ezzel együtt úgy vélik: az erdőterület további növelése könnyebben elérhetővé teszi azt a formálódó uniós célkitűzést, hogy a közösség szén-dioxid kibocsátása 2020-ban 20 százalékkal legyen kevesebb az 1990-es szintnél.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×