eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Sikeresen földet ért a Szojuz TMA-10 űrhajó, de nem ott, ahol tervezték

Sikeresen fölet ért a Szojuz TMA-10 űrhajó vasárnap kora délután Kazahsztán területén, fedélzetén Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz űrhajóssal, valamint Sejk Muszaphar Shukorral, az első malajziai kozmonautával, s az űrhajósok jól vannak - jelentette az Interfax hírügynökség a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányító Központból (CUP).

A leszállást a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) moszkvai idő szerint korra reggel levált űrhajó egy tartalék megoldással, úgynevezett ballisztikus pályán hajtotta végre, ami a szokásoshoz képest mintegy kétszeres gravitációs megterhelést jelentett az utasainak, és mintegy 200 kilométerrel módosította a leszállás helyszínét. Az AP hírügynökség jelentése szerint mindez egy technikai hiba miatt történt, de részletek egyelőre nem ismeretesek.

A kereső egységek egészen rövid idő alatt megérkeztek a helyszínre, s hamarosan jelentették, hogy az űrhajósok jól vannak.

Jurcsihin és Kotov 197 napot töltött a világűrben, s ezalatt kísérleteket végeztek, valamint fogadták az amerikai Endeavour és Atlantis űrsiklókat, továbbá a Progressz M-60 és a Progressz M-61 orosz teherszállító űrhajókat, Jurcsihin pedig űrsétát is tett.

A malajziai űrhajós - akit országa miniszterelnök-helyettesének vezetésével népes malajziai küldöttség, valamint családja számos tagja várt - október 12-én, a Szojuz TMA-11 űrhajón érkezett a Nemzetközi Űrállomásra Peggy Whitsone amerikai űrhajósnővel, és Jurij Malenycsenko orosz űrhajóssal. Shukor ugyancsak kísérleteket végzett, köztük tizet saját hazája megbízásából.

A Nemzetközi Űrállomáson az űrkutatás történetében most először nő a parancsnok Peggy Whitsone személyében.

A Földre visszaérkezett űrhajósokat a kereső egységek helikopteren a legközelebbi repülőtérre vitték, ahonnan Moszkvába indultak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×