eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gerhard Ertl német tudós kapta idén a kémiai Nobel-díjat

Gerhard Ertl német kutató kapta idén a kémiai Nobel-díjat - jelentette be szerdán Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

"Ez a tudományág fontos a vegyipar számára, és segít nekünk megérteni olyan, egymástól különböző folyamatokat, mint hogy miért rozsdásodik a vas, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miként fejti ki hatását autónkban a katalizátor" - áll a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közleményében.

Tavaly a díjat az amerikai Roger D. Kornberg kapta, aki a génekben tárolt információk másolásával és a proteintermelő sejtek más részeire történő átadásával kapcsolatos munkájával érdemelte ki az elismerést.

Az orvosi, a fizikai és a kémiai Nobel-díj bejelentése után csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg - utóbbit a norvég fővárosban, Oslóban. A svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát jövő hétfőn hirdetik ki.

A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja majd át, december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden díj mellé 10 millió svéd koronás (közel 1,1 millió eurós) pénzjutalom is jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×