eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Valóban árthatnak a gyerekeknek az élelmiszer-adalékok

A feldolgozott élelmiszerekben és az üdítőitalokban lévő adalékanyagok fogyasztása kapcsolatba hozható a figyelemhiányos tünetegyüttes kialakulásával - állapította meg a brit élelmiszerminőségi intézet jelentése.

Az intézmény megbízásából a Southamptoni Egyetemen elvégzett kísérletben 300, véletlenszerűen kiválasztott gyerekkel itattak adalékanyagokat tartalmazó italokat, ezután többen is indulatosan viselkedtek, és jelentősen gyengült a koncentrálóképességük.

Az intézet szakemberei - amellett, hogy elismerik a hiperaktivitásban szerepet játszó többi tényező jelentőségét - úgy vélik, hogy a figyelemhiányos gyerekek számára hasznos lehet, ha kevesebb adalékanyagot fogyasztanak, bár több orvos szerint a gyógyszerek hatékonyabb terápiás megoldást kínálnak.

Az élelmiszerminőségi intézet képviselői találkoztak a brit élelmiszeripar képviselőivel, hogy megtárgyalják, milyen lépésekre van szükség a tanulmány megállapításainak fényében.

Az egészséges élelmiszerekért kampányoló Élelmiszerbizottság nevű civil szervezet ennél tovább ment, és arra szólította fel a gyártókat, hogy önként távolítsák el termékeikből az adalékanyagokat.

"Lehet, hogy a mesterséges színezékek hatására jobban néznek ki az ételek és az italok, de a jelek szerint ezek pusztító hatást gyakorolnak néhány gyerek viselkedésére" - fogalmazott a civil szervezet egyik szóvivője.

Az élelmiszer- és üdítőital-gyártók szövetsége egyik képviselője elmondta: elfogadják az élelmiszerminőségi intézet ajánlását, de a mostani kísérletben nem úgy alkalmazták az adalékanyagokat, ahogy az a valóságban történik.A southamptoni nem az első vizsgálat, amely összefüggést állapított meg az adalékanyagok és a hiperaktív viselkedés között, de a mostaniban a korábbinál több gyerek vett részt, és voltak közöttük olyanok is, akik nem küzdöttek viselkedési problémákkal.

Az egyetem kutatói hároméves, valamint nyolc-kilenc éves gyerekeken vizsgálták az adalékanyagok hatását. Utóbbiak a tartrazin (E102), a kosnil vörös A (E124), a narancssárga FCF (E110), a karmazsin (E122), a kinolinsárga (E104), az allura vörös AC (E129) és a nátrium-benzoát (E211) voltak.

A kutatást vezető Jim Stevenson professzor elmondta: bár sikerült kimutatni a kapcsolatot az említett színező- és tartósítószerek és a hiperaktivitás között, nem szabad azt gondolni, hogy ezek étrendből történő eltávolításával meg lehet előzni a rendellenességeket.

Tudjuk, hogy ezt rengeteg minden befolyásolja, de az adalékanyagokat legalább el lehet kerülni - tette hozzá.

Felmérések szerint az Egyesült Királyságban az iskolás korú gyerekek 5-10 százalékánál figyelhető meg a figyelemhiányos viselkedési rendellenesség, amely indulatos viselkedésben, túlzott aktivitásban és a koncentrálóképesség gyengeségében mutatkozik meg.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×