eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

A gyerekek Freddy Kruegerrel bújhatnak ágyba

Egy felmérés szerint az ijesztő televíziós és mozifilmek tehetők felelőssé a gyermekek esti félelmeinek legalább egyharmadáért.

A kutatást Ausztráliában végezték. A felmérés során azt vizsgálták, hogy melyek azok a témák, amelyek gyakran váltanak ki lefekvéskor félelmet a gyerekekből.

A tanulmány megállapította, hogy a gyerek szorongásaiért jelentős részben felelnek a televízióban és a moziban látottak.

A vizsgálati eredmények szerint a megkérdezettek 29 százalékából valamilyen médiatartalom, 15 százalékából pedig egy megélt trauma, például a nagyszülő halála, vagy iskolai erőszak váltotta ki a rettegést.

Tizennyolc százalékuknál a szülők vagy a testvérek által érzett félelmekre való "ráhangolódás" okozott rémületet.

A Monash egyetem kutatói úgy találták, a gyermekek 35 százalékánál a szülők táplálják az esti félelmet azzal, hogy szándékolatlanul is, de ráerősítenek arra.

A gyerekek leginkább a behatolóktól félnek. Ezt követi a rettegés a hangoktól és a rémálmoktól. A félős gyerekek közül sok nem akar lefeküdni, és alvásuk is nyugtalan.

A gyerekek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy senkivel sem beszélt az őt foglalkoztató "rossz" gondolatokról.

Jocelynne Gordon vezető kutató a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a szülőknek tudniuk kell, hogy gyermekeik milyen programokat, filmeket néznek a tévében és a moziban, mert elképzelhető, hogy az ott látott ijesztő képeket magukkal viszik az ágyba.

A tudós szerint fontos az is, hogy fejlesszék a gyermekek médiaértési képességét. A cél, hogy kritikusan tekintsenek az információkra, és inkább megértésék azokat, mint féljenek tőlük.

Vigyázni kell arra is, hogy a szülők miként reagálnak gyermekük félelmére. A megerősítés nagyon, nagyon erőteljes hatással van - mondta Jocelynne Gordon.

A gyerekeknek bátorításra és vigaszra van szükségük, amikor félnek. De figyelni kell arra is, hogy a szülői cselekedet ne az ijedtség érzésével együtt járó kellemes emlékként rögzüljön - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×