eur:
394.55
usd:
354.3
bux:
72575.89
2024. szeptember 18. szerda Diána

Már a bőrünkön érezzük az éghajlatváltozást

Egy felmérés szerint Magyarországon a klímaváltozással kapcsolatos kérdések sürgős napirendre tűzését a megkérdezettek 88 százaléka, sürgős intézkedések meghozását pedig 92 százaléka támogatja. Láng István akadémikus az InfoRádióban azt mondta: a számokban megmutatkozik az utóbbi évek szélsőséges időjárása is.

Az akadémikus elmondta: ha megnézzük a két-három évvel ezelőtti adatokat, láthatjuk, hogy óriási változások történtek az emberek gondolkozásában.

Láng István szerint ebben szerepe van annak, hogy a politika egyre hangsúlyosabban kezeli ezt a kérdést, másrészt az utóbbi egy-két évben olyan különleges időjárási események voltak, amelyek felrázták az embereket. Ilyen például a görögországi erdőtűz, vagy a magyarországi árvizek, belvizek, özönvízszerű esők, hőségriadó és fagykárok.

A szakértő közölte: az intézkedések közül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a legfontosabb, mert ez az okot kívánja megváltoztatni.

Az elmúlt 200 évben a légkörbe jutott gázok olyan változásokat idéztek elő, amelyre nem volt példa az elmúlt 400 ezer évben - hangsúlyozta az akadémikus.

Ez nemcsak klímaváltozási kérdés, hanem az erőforrásokkal való racionálisabb bánásmód, valamint Európa számára biztonságpolitikai kérdés is, hiszen csökkenhet a kontinens energiafüggősége - tette hozzá.

Láng István kijelentette: év végére elkészül és a kormány elé kerül a magyarországi klímastratégia, amely a parlamenti elfogadás után előírja a kormánynak, hogy kétévente cselekvési tervet alkosson.

Az akadémikus ugyanakkor azt javasolja, hogy a kormány ne várjon, hanem kezdje meg már most a programok kidolgozását.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

A Pest vármegyei nagyközségnél szombatra várják a Duna tetőzését, a nagymarosi vízmérce alapján 698 centiméteren. Juhász Béla polgármester az InfoRádióban elmondta: a külterületen található szociális otthonnál ötven katona erősíti meg a nyúlgátat. Ha adott esetben ki kellene üríteni az épületet, akkor a lakókat az általános iskola tornatermében helyezik el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×