eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Szimulált Mars-utazáshoz keresnek bátor önkénteseket

Önkénteseket keres az Európai Űrügynökség (ESA), akik részt vennének egy "előzetes" Mars-utazáson.

A vállalkozó szellemű résztvevők nagyjából másfél évig élnének olyan körülmények között, mint a majdani űrhajósok, akik először indulnak majd a vörös bolygóra.

Az önkénteseknek különleges elszigeteltségben és összezártságban élnének, rádióüzeneteik negyven percen át "utaznának" a Földre, és további negyven perc múlva kapnának választ.

Az ESA és a projektben közreműködő orosz tudományos intézet arra keresi a választ a szimulált utazással, hogy az emberek miként tudnak megbirkózni az ennyire extrém létkörülményekkel.

A tervek szerint az 520 napos "útra" hattagú legénységet küldenek. A misszió a valódi küldetés tervei alapján valósul meg, így még a Mars felszínének vizsgálata is szerepel a programban.

A nagy vállalkozás 2008 végén vagy 2009 elején lesz, de a szimulációt 2008-ban egy vagy két rövidebb, 105 napos kísérlet előzi meg. Ezekhez összeses 12 vállalkozót keresnek a szervezők.

Az önkénteseket ugyanazon a módon választják majd ki, mint ahogy az Európai Űrügynökség asztronautáit, vagyis magas mentális és fizikai követelményeknek kell megfelelniük.

A Mars mintegy másfélszer messzebb van a Naptól, mint a Föld. A két bolygó távolsága változó, 2003-ban "mindössze" 56 millió kilométer választotta el a Földet és a Marsot, az elmúlt 60 ezer évben ekkor volt egymáshoz legközelebb a két égitest.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×